23,50 €
Prejsť do obchodu
Veľké množstvo prevzdušňovacích otvorov umožňuje vynikajúci systém prevzdušňovania, a tým aj rýchlejší rozklad odpadu z vašej domácnosti. Kúpou tohto kompostéra a jeho následným užívaním prispievate k zlepšovaniu životného prostredia a následnému návratu surovín z prírody späť do života. Vrstva kompostu potom ochráni pred okoraním pôdy, chráni jemné korienky rastlín a mikroorganizmy pri teplotných výkyvoch a okrem iného potláča aj rast buriny. Zapracovaním do záhradnej pôdy vylepšíte vlastnosti a získate kypreu drobivú štruktúru.
Nádoba kompostéra nemá dno (z dôvodu voľného styku s pôdou a prístupu mikroorganizmov, červov a dážďoviek). Ďalej vyniká jednoduchou inštaláciou, efektívnou a odolnou konštrukciou.
Parametre
Rozmery (Š x H x V): 70 x 70 x 80 cm
Objem: 320 l
Hmotnosť: 4,6 kg
Farba: čierna
Materiál: modifikovaný polyprepylén (odolný voči poveternostným podmienkam)
Ako správne kompostovať
Proces kompostovania funguje na báze postupného tlenia rôznorodej zmesi biologických materiálov. Celý kompostér je možné rozdeliť do niekoľkých úrovní, kde by kompost najbližšie k zemi mal byť tvorený hrubším a vzdušnejším materiálom. Najčastejšie sa môže jednať o nadrobno nasekané či nadrvené vetvy, hobliny či drevnaté stonky kvetín. Nasleduje zmes najrôznejšieho materiálu. Základné pravidlo hovorí, že čím pestrejšia je skladba tejto kompostovanej zmesi, tým lepšie sa kompostu darí. Ideálny je vyvážený pomer suchého a vlhkého, hrubého a porézneho.
Ak by sme mali byť špecifickí - vstupný materiál musí obsahovať organické látky pre výživu mikroorganizmov (pôdnych baktérií, červov, dážďoviek atď.) a to v pomere C : N (uhlík : dusík) = 30:1. Pre lepšiu predstavu pomeru týchto dvoch látok uvádzame nižšie jednoduchý prehľad bežných surovín, ktoré sú na kompostovanie bežné.
Surovina
C:N (uhlík : dusík)
Pokosená tráva
20:1
Odpad z kuchyne
20:1
Hnoj dobytka
20:1
Konský hnoj
25:1
Lístie
50:1
Ihličie
70:1
Slama
100:1
Kôra
120:1
Drevo
200:1
Piliny
500:1
Materiál je dôležité premiešavať, a tým zaistiť dostatočný prístup kyslíka. Hrubšie suroviny je pred kompostovaním vhodné podrviť na malé časti. Na urýchlenie procesu kompostovania je vhodné pridať v malom množstve pôdy či hotového kompostu.
Čerstvý kompost môžete touto cestou získať za 2-6 mesiacov, vyzretý kompost za 6-12 mesiacov.
Môžete kompostovať
ovocné a zeleninové odpady
kávové a čajové zbytky
mliečne produkty
novinový papier, lepenka, papierové obrúsky
triesky, piliny, hobliny, kôra
trus hospodárskych zvierat
pokosená tráva, lístie, konáriky
popol z dreva
škrupinky orechov
Čo nie je vhodné kompostovať
kosti, odrezky mäsa, tuky
chemicky ošetrené materiály
rastliny napadnuté chorobami
šupky z tropického ovocia, kôstky
časopisy
burinu
plasty, kovy, sklo, kamene
Pozor! Do kompostéru nepatrí žeravý popol a ľahko horľavé materiály.
Čo je dôležité pri kompostovaní sledovať?
Vzduch — mikroorganizmy a huby v komposte spotrebúvajú veľké množstvo kyslíka. Pre jeho dostatočný prísun treba kompost v intervale 4-8 týždňov prehadzovať. Na prehadzovanie sa potom ideálne hodia dva kompostéry, v ktorých kompost prehadzujete.
Teplotu — vysoká teplota v začiatku kompostovania (až 50°C) značí správne založený kompost. Pokiaľ kompost nedosahuje vyššie teploty, značí to problém - málo kompostovacieho materiálu, zlé zloženie či jeho nedostatočná vlhkosť.
Vlhkosť — správnu vlhkosť spoznáte jednoduchým testom. Vezmite kompostovaciu hmotu do dlane a stlačte ju v päsť. Pokiaľ zo zmesi tečie voda, je zbytočne veľmi vlhká a zaslúži dohodiť suchým materiálom. Pokiaľ po stlačení nezostane materiál pohromade, je príliš suchý a zaslúži preliať úžitkovou vodou.
Ďalšie využitie kompostu?
Kompost je nielen výbornou zásobárňou vysoko kvalitného materiálu na hnojenie, ale aj perfektným miestom na pestovanie plodín. Cuketám, uhorkám či tekviciam sa na takto úrodnej pôde bude obzvlášť dariť. Zároveň rozmerné listy spomínaných rastlín zabránia veľkému odparovaniu v období parných letných dní.
Chcete sa dozvedieť o kompostovaní a kompostéroch viac? Pozrite sa na náš blog.
Nádoba kompostéra nemá dno (z dôvodu voľného styku s pôdou a prístupu mikroorganizmov, červov a dážďoviek). Ďalej vyniká jednoduchou inštaláciou, efektívnou a odolnou konštrukciou.
Parametre
Rozmery (Š x H x V): 70 x 70 x 80 cm
Objem: 320 l
Hmotnosť: 4,6 kg
Farba: čierna
Materiál: modifikovaný polyprepylén (odolný voči poveternostným podmienkam)
Ako správne kompostovať
Proces kompostovania funguje na báze postupného tlenia rôznorodej zmesi biologických materiálov. Celý kompostér je možné rozdeliť do niekoľkých úrovní, kde by kompost najbližšie k zemi mal byť tvorený hrubším a vzdušnejším materiálom. Najčastejšie sa môže jednať o nadrobno nasekané či nadrvené vetvy, hobliny či drevnaté stonky kvetín. Nasleduje zmes najrôznejšieho materiálu. Základné pravidlo hovorí, že čím pestrejšia je skladba tejto kompostovanej zmesi, tým lepšie sa kompostu darí. Ideálny je vyvážený pomer suchého a vlhkého, hrubého a porézneho.
Ak by sme mali byť špecifickí - vstupný materiál musí obsahovať organické látky pre výživu mikroorganizmov (pôdnych baktérií, červov, dážďoviek atď.) a to v pomere C : N (uhlík : dusík) = 30:1. Pre lepšiu predstavu pomeru týchto dvoch látok uvádzame nižšie jednoduchý prehľad bežných surovín, ktoré sú na kompostovanie bežné.
Surovina
C:N (uhlík : dusík)
Pokosená tráva
20:1
Odpad z kuchyne
20:1
Hnoj dobytka
20:1
Konský hnoj
25:1
Lístie
50:1
Ihličie
70:1
Slama
100:1
Kôra
120:1
Drevo
200:1
Piliny
500:1
Materiál je dôležité premiešavať, a tým zaistiť dostatočný prístup kyslíka. Hrubšie suroviny je pred kompostovaním vhodné podrviť na malé časti. Na urýchlenie procesu kompostovania je vhodné pridať v malom množstve pôdy či hotového kompostu.
Čerstvý kompost môžete touto cestou získať za 2-6 mesiacov, vyzretý kompost za 6-12 mesiacov.
Môžete kompostovať
ovocné a zeleninové odpady
kávové a čajové zbytky
mliečne produkty
novinový papier, lepenka, papierové obrúsky
triesky, piliny, hobliny, kôra
trus hospodárskych zvierat
pokosená tráva, lístie, konáriky
popol z dreva
škrupinky orechov
Čo nie je vhodné kompostovať
kosti, odrezky mäsa, tuky
chemicky ošetrené materiály
rastliny napadnuté chorobami
šupky z tropického ovocia, kôstky
časopisy
burinu
plasty, kovy, sklo, kamene
Pozor! Do kompostéru nepatrí žeravý popol a ľahko horľavé materiály.
Čo je dôležité pri kompostovaní sledovať?
Vzduch — mikroorganizmy a huby v komposte spotrebúvajú veľké množstvo kyslíka. Pre jeho dostatočný prísun treba kompost v intervale 4-8 týždňov prehadzovať. Na prehadzovanie sa potom ideálne hodia dva kompostéry, v ktorých kompost prehadzujete.
Teplotu — vysoká teplota v začiatku kompostovania (až 50°C) značí správne založený kompost. Pokiaľ kompost nedosahuje vyššie teploty, značí to problém - málo kompostovacieho materiálu, zlé zloženie či jeho nedostatočná vlhkosť.
Vlhkosť — správnu vlhkosť spoznáte jednoduchým testom. Vezmite kompostovaciu hmotu do dlane a stlačte ju v päsť. Pokiaľ zo zmesi tečie voda, je zbytočne veľmi vlhká a zaslúži dohodiť suchým materiálom. Pokiaľ po stlačení nezostane materiál pohromade, je príliš suchý a zaslúži preliať úžitkovou vodou.
Ďalšie využitie kompostu?
Kompost je nielen výbornou zásobárňou vysoko kvalitného materiálu na hnojenie, ale aj perfektným miestom na pestovanie plodín. Cuketám, uhorkám či tekviciam sa na takto úrodnej pôde bude obzvlášť dariť. Zároveň rozmerné listy spomínaných rastlín zabránia veľkému odparovaniu v období parných letných dní.
Chcete sa dozvedieť o kompostovaní a kompostéroch viac? Pozrite sa na náš blog.
ďalšie informácie