Najlepšie zaváracie hrnce 2024: Test, recenzie a porovnania
Zaváranie je sezónnou záležitosťou a neodmysliteľnou súčasťou leta. Keď úroda ovocia a zeleniny dosiahne svoj vrchol a prekoná naše možnosti okamžitej konzumácie, obraciame sa k tradičnému umeniu zavárania, ktoré nám umožňuje uchovať tieto lahodné plody aj v chladných zimných mesiacoch. Av3ak zaváranie nie je len o samotných plodoch. Zruční kuchári môžu vytvoriť neodolateľné džemy, chutné mäso alebo pripraviť hotové pokrmy. Ak sa rozhodnete vyskúšať zaváranie aj vy, existuje celý rad spôsobov, ako to urobiť. Najjednoduchší spôsob je využiť zavárací hrniec, ktorý celý proces výrazne uľahčí.
V článku sa dozviete:
Najlepšie zaváracie hrnce: testovanie a recenzie
Pri tvorbe rebríčka najlepších zaváracích hrncov sme sa rozhodli všetky výrobky dôkladne otestovať. Zobrali sme do úvahy materiál, objem, bezpečnosť a ďalšie podstatné funkcie. Naším cieľom bolo vytvoriť zoznam zaváracích hrncov, z ktorých si vyberú ako začiatočníci, tak aj náročnejší používatelia. Týchto 9 produktov patrí jednoznačne medzi tie najlepšie.
Elektrický zavárací hrniec Domo DO42326PC
Plne automatický elektrický zavárací hrniec Domo DO42326PC predstavuje veľkú nádobu s objemom 27 litrov, čo znamená, že pojme až 22 klasických zaváracích pohárov s veľkosťou 0,75 litra a 4 menšie poháre s objemom 0,5 litra. Vďaka príkonu 2 000 W bude zaváranie kvalitné a rýchle. O všetko pohodlie a bezpečnosť sa potom starajú bezpečnostné prvky.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci chvália predovšetkým nerezové prevedenie hrnca, ktoré poskytuje jednoduchú údržbu a vysokú odolnosť. Spoločne s užívateľmi vyzdvihujú aj pokročilé funkcie - teplota termostatu je možné nastaviť od 30 do 100 ° C, časový spínač od 1 do 120 minút, prípadne je možné zvoliť nepretržitý chod. Vďaka tomu nádobu využijete aj na stáčanie vareného vína alebo horúceho čaju. Spotrebič sa ovláda pomocou prehľadného LCD displeja s modrým podsvietením.
Porovnanie s alternatívami
Oproti iným zaváracím hrncom obdobnej kvality je tento model drahší, na druhú stranu však ponúka množstvo komplexných funkcií, ktoré využijete nielen na zaváranie. Aj preto zavárací hrniec Domo DO42326PC odporúčame skôr náročnejším užívateľom so skúsenosťami.
DOMO DO42326PC
Zistiť cenu
skladom
127,90 €
|
Do obchodu | |
skladom
132,49 €
|
Do obchodu | |
skladom
139,99 €
|
Do obchodu |
Klady
- multifunkčné využitie
- pokročilé funkcie
- nerezové prevedenie
- jednoduchá manipulácia
- ochrana proti prehriatiu
- prehľadný LCD displej
- časovač
Zápory
- vyššia obstarávacia cena
Klarstein KonfiStar 50
Značka Klarstein ponúka množstvo rôzne veľkých zaváracích hrncov, medzi nimi aj tento väčší model s objemom až 60 litrov a výkonom 2 500 W. Zavárací hrniec využijete na rôzne prípravy jedál – zaváranie, domáce marmelády alebo džemy či mäsové špeciality a väčšie množstvo pokrmov.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci vyzdvihujú kvalitné nerezové prevedenie a multifunkčnosť výrobku, ktoré vám umožnia pripravovať širokú škálu pokrmov. Keďže je zariadenie 2v1, môžete ho využiť ako zavárací hrniec alebo ako varič na prípravu teplých nápojov a jedál. Rovnako tak oceníte prehľadný digitálny displej, úchyty a vypúšťací ventil z teplu odolných materiálov alebo pokrievku s uzatváracím systémom.
Užívatelia si najviac chvália nižšiu obstarávaciu cenu a jednoduché použitie výrobku. Nevýhodu vidia v chýbajúcom slovenskom návode na použitie.
Porovnanie s alternatívami
Výrobok je kvalitne spracovaný a ponúka širokú škálu možností na používanie vrátane zaujímavých funkcií. Obstarávacia cena multifunkčného hrnca je v porovnaní s inými alternatívami priaznivá. Zavárací hrniec odporúčame predovšetkým užívateľom s väčšími nárokmi.
Klarstein KonfiStar 50
Zistiť cenu
skladom
121,90 €
|
Do obchodu | |
skladom
121,90 €
|
Do obchodu |
Klady
- priaznivá obstarávacia cena
- veľký objem (60 litrov)
- multifunkčné využitie
- prehľadný digitálny displej
- nerezové prevedenie
- jednoduchá manipulácia
- časovač
- slušný výkon
Zápory
- bez slovenského návodu (k dispozícii anglická alebo nemecká verzia)
Elektrický zavárací hrniec Domo DO42323PC
Ďalší zavárací hrniec od značky Domo ponúka štedrý objem 27 litrov, vďaka ktorému zavaríte až 22 pohárov naraz, a príkon 2 000 W, ktorý zaručí rýchle nahriatie a rovnako rýchle zavarenie. Okrem zavárania výrobok využijete na prípravu nápojov, ktoré pomocou závitu ľahko stočíte, a nastaviteľným termostatom udržíte stále teplé.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci hodnotia výrobok kladne vďaka kvalitnému nerezovému spracovaniu ako vonkajšej, tak vnútornej nádoby, čo prispieva k dlhej životnosti hrnca. Užívatelia spomínajú predovšetkým bezpečnostné funkcie, ako je časový spínač, regulátor teploty alebo ochrana proti prehriatiu, ďalej oceňujú prevádzkové vlastnosti, ako je suchý chod a svetelná kontrolka, ktoré zaisťujú jednoduchú a pohodlnú obsluhu. A v neposlednom rade je nutné vyzdvihnúť úložný priestor, ktorý je ideálny na uskladnenie sieťového kábla.
Jedným z negatív je podľa zákazníkov ventil na vypúšťanie vody, ktorý je celý z plastu, a tak môže pretekať. Navyše je pomerne dosť úzky a tekutina vyteká pomaly.
Porovnanie s alternatívami
Značka Domo ponúka kvalitné výrobky a jedným z nich je aj Domo DO42323PC, ktorý svojich konkurentov predbehne najmä v bezpečnostných prvkoch. Použitie je bezpečné ako pre dospelých, tak aj pre deti. Odporúčame ho predovšetkým začiatočníkom, ktorí sú v zaváraní nováčikmi.
Klady
- priaznivá obstarávacia cena
- dostatočná veľkosť
- bezpečnostné funkcie
- ľahké ovládanie
- nerezové prevedenie
- ochrana proti prehriatiu a chodu nasucho
- časovač
Zápory
- úzky vypúšťací ventil
- vyššia hmotnosť
- chýba displej
Elektrický zavárací hrniec Eta 1127 90000 Granny
Elektrický zavárací hrniec od renomovanej značky Eta ponúka príkon 1 800 W a objem 25 litrov, čo umožňuje zavariť až 14 veľkých pohárov s objemom 1 liter. Produkt je vyrobený z kvalitného nerezového materiálu a ponúka mnoho funkcií, a to vrátane funkcie keep warm, ktorá udržuje obsah v hrnci príjemne teplý.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci chvália kvalitné nerezové prevedenie, mnoho funkcií, ktoré uľahčujú prácu so zaváracím hrncom, av neposlednom rade aj príkon, ktorý dokáže riadne zavariť poháre a zároveň ušetriť energiu.
Užívatelia spomínajú ako nevýhodu fakt, že výrobok nemá žiadny displej, čím dochádza k ťažšej práci. Ďalej niektorým vadí plastový ventil, ktorý sa môže ľahko zničiť.
Porovnanie s alternatívami
Výrobok od spoločnosti Eta je zaujímavou voľbou pre začínajúcich užívateľov, predovšetkým vďaka kvalitnému spracovaniu a mnohým funkciám. Musíme však uznať, že niektoré alternatívne produkty ponúkajú dokonalejšie prevedenie za menšiu vstupnú investíciu.
ETA 1127 90000 Granny
Zistiť cenu
skladom
119,00 €
|
Do obchodu | |
skladom
119,00 €
|
Do obchodu |
Klady
- nerezové prevedenie
- variabilita funkcií
- automatické vypnutie
- ochrana proti prehriatiu
- jednoduchá manipulácia
Zápory
- bez displeja
- vyššia cena
- vyššia hmotnosť
Automatický zavárací hrniec Domo DO42324PC
Elektrický zavárací hrniec Domo DO42324PC je vyrobený zo smaltu, ktorý zaručuje ľahkú údržbu a dlhú životnosť aj za vyšších teplôt. Objem nádoby je 27 litrov (pre 22 veľkých pohárov a 4 malé poháre), príkon činí 1 800 W, čo znamená úspornejšie riešenie.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci nešetria chválou ohľadom bezpečnostných prvkov a ďalších funkcií, ako je udržiavanie teploty, akustická signalizácia a nepretržitá prevádzka, ktoré robia z tohto zaváracieho hrnca skvelého pomocníka pri zaváraní a ďalšej tepelnej úprave potravín.
Užívatelia však upozorňujú na kratšiu dĺžku prívodného kábla (približne jeden meter), čo môže byť v niektorých prípadoch obmedzujúce. Ďalšou nevýhodou je vyššia hmotnosť, ktorá môže byť trochu nepohodlná pri manipulácii.
Porovnanie s alternatívami
Zavárací hrniec značky Domo predstavuje výrobok strednej cenovej kategórie, ktorý ponúka skoro všetko, čo bežný používateľ potrebuje. Avšak musíme upozorniť na vyššiu váhu, kratší kábel a materiál, ktorý nie je odolný ako nehrdzavejúca oceľ.
DOMO DO42324PC
Zistiť cenu
skladom
99,49 €
|
Do obchodu | |
skladom
109,99 €
|
Do obchodu |
Klady
- bezpečnostné prvky a ďalšie funkcie
- slušný výkon
- jednoduchá obsluha
- prehľadný podsvietený LCD displej
Zápory
- smalt
- krátky kábel
- vyššia hmotnosť
Zavárací hrniec Silvercrest SEAD 1800
Zavárací hrniec od obchodného reťazca Lidl je cenovo dostupný produkt so zaujímavými funkciami a bezpečnostnými prvkami. Do nádoby s objemom 24 litrov sa zmestí 14 veľkých pohárov (poháre s objemom 1 liter) v dvoch vrstvách. Výrobok je zo smaltu, čo znamená dobrú vodivosť tepla, odolnosť a jednoduchú údržbu.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci vyzdvihujú predovšetkým príkon 1 800 W, ktorý je zlatou strednou cestou. Ďalšou zaujímavou súčasťou sú bezpečnostné prvky ako regulácia teploty, plastové madlá, akustické upozornenie na ukončenie programu alebo ventil na vypúšťanie, vďaka ktorému je možné hrniec využiť aj na prípravu horúcich nápojov. Ďalšou výhodou sú nekĺzavé nôžky pre bezpečnú polohu a navíjanie kábla pre ľahké skladovanie.
Zavárací hrniec bohužiaľ neposkytuje nepretržitú prevádzku, čo znamená, že nie je schopný udržiavať nápoje trvalo teplé. Ďalšou negatívnou stránkou je plastová výpustka, ktorá je náchylná na poškodenie.
Porovnanie s alternatívami
Zavárací hrniec od značky Silvercrest predstavuje lacnejšiu alternatívu, ktorá obstojí aj proti známym značkám. Odporúčame ho predovšetkým začiatočníkom alebo príležitostným používateľom, ktorým nebude vadiť menší objem.
SILVERCREST® KITCHEN TOOLS Hrniec na zaváranie SEAD 1800
VypredanéKlady
- priaznivá cena
- bezpečnostné funkcie
- prehľadný digitálny displej
- ochrana proti prehriatiu
- jednoduchá manipulácia
Zápory
- menšia veľkosť
- smalt
- bez nepretržitej prevádzky
Elektrický zavárací hrniec Concept ZH0040
Veľký zavárací hrniec od značky Concept s vnútorným objemom 27 litrov a príkonom 2 000 W je vhodnou voľbou pre náročnejších užívateľov, ktorí budú zavárať alebo sterilizovať ovocie, zeleninu či hríby alebo pripravovať horúce nápoje a pokrmy. Hrniec je vyrobený z kvalitného nerezu, vnútornú mriežku tvorí plast – spoločne tvorí kombináciu s dlhou životnosťou.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci a používatelia sa zhodujú na tom, že zavárací hrniec pojme až 11 veľkých pohárov (720 ml) alebo 34 menších (370 ml). Ovládanie je jednoduché. Na LCD displeji je možné nastaviť časovač a termostat od 30 do 100 °C. Nádoba obsahuje aj bezpečnostné prvky ako udržovanie teploty, ventil či poistku proti prehriatiu alebo tepelne izolované madlá.
Užívatelia upozorňujú na drobné negatíva. Jedným z nich je vyššia hmotnosť – výrobok so 7 kilogramami môže byť pre niektorých používateľov príliš ťažký. Ďalším je potom nepraktický kohút z umelej hmoty, ktorý má malý prietok.
Porovnanie s alternatívami
Zavárací hrniec Concept ponúka porovnateľné funkcie ako jeho konkurenti. Jeho prevedenie je z kvalitnej nerezovej ocele, ktorá pri správnej údržbe získa na dlhé životnosti.
Concept ZH0040 Digitálny zavárací hrniec
Zistiť cenu
skladom
99,90 €
|
Do obchodu | |
skladom
117,99 €
|
Do obchodu | |
skladom
129,00 €
|
Do obchodu |
Klady
- dostatočne veľký a výkonný
- jednoduché použitie
- podsvietený LCD displej
- udržiavanie teploty
- časovač
- poistka proti prehriatiu
Zápory
- vyššia hmotnosť
- nepraktický kohútik
Zavárací automat Klarstein Lady Marmelade
Ďalší zavárací hrniec od značky Klarstein ponúka objem 27 litrov, v ktorom zvládnete zavariť až 14 pohárov naraz. Zároveň sa hodí na ohrev gulášu, polievok, čaju, punča alebo vareného vína, pretože dokáže udržať teplotu od 30 do 100 °C. Dobu zavárania nastavíte od 5 do 12 hodín. Vďaka nerezovému prevedeniu sa jedná o kvalitný výrobok.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Hlavnou prednosťou výrobku je vstavaný digitálny displej, na ktorom sa nastavuje teplota a čas. Hrniec samostatne udrží nastavenú teplotu a vypne sa až po ukončení programu. Ani pri tomto hrnci nechýba ochrana pred prehriatím alebo úchytmi z teplu odolných materiálov. Príjemným prekvapením je hmotnosť výrobku, ktorá je iba 5 kg, čo je v porovnaní s ostatnými hrncami o dosť menej.
Porovnanie s alternatívami
Obstarávacia cena zaváracieho hrnca Klarstein Lady Marmelade je vyššia ako u konkurenčných produktov. Za to však získate model s ľahkou konštrukciou, bezpečnou prevádzkou a jednoduchým použitím. Nevýhodou je zaváranie menšieho počtu pohárov.
Klarstein Lady Marmalade
Zistiť cenu
skladom
137,90 €
|
Do obchodu | |
skladom
137,90 €
|
Do obchodu |
Klady
- nerezové prevedenie
- bezpečná prevádzka
- jednoduché použitie
- multifunkčnosť
- ochrana pred prehriatím
- prehľadný digitálny displej
- funkcie udržania teploty
Zápory
- vyššia cena
- menší počet zavarených pohárov
Zavárací hrniec set ORION
Posledným produktom je klasický hrniec od značky Orion, ktorý je vyrobený z odolného smaltu. Štedrý objem 30 litrov využijete na prípravu potravín v dvoch vrstvách – v jednej vrstve zavaríte väčšie poháre s objemom 0,7 litra av ďalšej uložíte poháre menšej veľkosti. Naraz môžete zavárať alebo pripravovať ďalšie suroviny, ako je mäso, ovocie alebo zelenina. Prípadne je možné hrniec využiť pri príprave väčšieho množstva jedla, napr. po zabíjačke.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Odborníci aj používatelia vyzdvihujú možnosť použitia na všetkých typoch spotrebičov, a to vrátane indukcie. V balení je obsiahnutý rošt a kliešte, čo značne uľahčuje manipuláciu s hrncom a pohármi na zaváranie. Hrniec je vhodný na prípravu rôzneho jedla, varenie na pare aj zaváranie.
Užívatelia negatívne hodnotia to, že balenie neobsahuje teplomer. Na rozdiel od elektrických hrncov nemá žiadne funkcie, teda práca bude ťažšia.
Porovnanie s alternatívami
Oproti iným klasickým zaváracím hrncom je tento z vysoko kvalitného smaltu. Jeho tradičné prevedenie ponúka zaujímavý dizajn, ktorý využijete vo všetkých typoch kuchýň. Za túto výhodu si však budete musieť priplatiť.
ORION Zavárací hrniec set 30 l
Zistiť cenu
skladom
75,99 €
|
Do obchodu | |
skladom
75,99 €
|
Do obchodu |
Klady
- príslušenstvo v balení
- možno použiť na všetky druhy sporákov
- multifunkčné využitie
- zavarí veľké množstvo potravín naraz
Zápory
- vyššia obstarávacia cena
- nutné dokúpiť teplomer
- žiadne funkcie
Zaváracie hrnce, ktoré sa nedostali do rebríčka
Pri tvorbe rebríčka sme otestovali mnoho produktov, avšak nie všetky splnili naše náročné požiadavky, a preto sme ich nemohli zaradiť do zoznamu. Napriek tomu nás niektoré zaujali natoľko, že sme sa ich rozhodli v krátkosti zmieniť.
Zavárací hrniec KonfiStar 50
Zavárací hrniec Konfistar 50 od značky Klarstein ponúka objem 50 litrov a dokáže zavariť veľké množstvo potravín naraz. Nechýbajú zaujímavé funkcie vrátane zabezpečenia proti nehodám. Nevýhodou nádoby je, že sa nehodí pre všetkých užívateľov, a preto tento hrniec odporúčame pre náročných užívateľov, ktorí zavárajú často.
Digitálny zavárací hrniec Vigan Mammoth ZH27 DGX
Univerzálny zavárací hrniec Vigan Mammoth ZH27 DGX, do ktorého sa zmestí 14 kusov pohárov s objemom 1 liter v dvoch vrstvách alebo 22 pohárov s objemom 0,7 litra. Vďaka vstavanému výpustnému kohútiku je možné využiť aj na stáčanie nápojov. Veľkým záporom výrobku je slabší materiál, kvôli čomu sa môže ľahko poškodiť (napríklad pri páde).
Zavárací automat Klarstein Biggie (16 litrov)
Menšie zaváracie hrnce nie sú také obvyklé. Značka Klarstein sa sústredí na rôzne veľkosti a pokiaľ nepotrebujete zavariť veľké množstvo plodov, potom vám bude stačiť Klarstein Biggie s kapacitou 16 litrov, ktorý zvládne zavariť 7 pohárov s objemom 1 liter.
Zavárací automat Klarstein Biggie (27 litrov)
Zavárací hrniec Klarstein Biggie s objemom 27 litrov zvládne prípravu rôzneho jedla. Ponúka zaujímavé funkcie vrátane bezpečnostných prvkov. Negatívom je, že dokáže zavariť iba 14 pohárov, čo pri výkone 2 000 W predstavuje drahšiu výrobu.
Elektrický zavárací hrniec SENCOR SPP 3200S
Ďalší z radu veľkých hrncov ponúka značka Sencor. Zavárací hrniec s objemom 27 litrov, nastaviteľným termostatom, časovačom a všetkými dôležitými bezpečnostnými prvkami zvládne pripraviť 14 zaváracích pohárov s objemom 1 liter v dvoch poschodiach. Výrobok obsahuje dva režimy zavárania (do 12 hodín alebo nepretržitú prevádzku).
Čo je to zavárací hrniec
Leto predstavuje krásne obdobie plné slnka a tepla. Ak ste záhradníci, počas letného obdobia budete žať aj sezónne ovocie či zeleninu. Čo s úrodou, ktorú nestačíte včas spracovať? Jednou z možností je zaváranie, vďaka ktorému si na čerstvých plodoch pochutnáte kedykoľvek počas roka.
Aby ste mohli zavárať, budete potrebovať vhodného pomocníka. Niekto volí rúru, mikrovlnku alebo umývačku, väčšina používateľov využíva zaváracie hrnce.
Zavárací hrniec je nádoba na zaváranie ovocia, zeleniny, húb, mäsa, údenín alebo hotových pokrmov. Vybrať si môžete z dvoch typov hrncov – klasický zavárací hrniec alebo elektrický zavárací hrniec – ktoré sa líšia nielen prevedením, ale aj cenou a funkciami.
Ako funguje zavárací hrniec
Zavárací hrniec je nádoba používaná na zaváranie potravín, najmä ovocia a zeleniny. Jeho hlavným účelom je vytvoriť v hermeticky uzavretej nádobe vákuum, ktoré zabraňuje rastu mikróbov a skaze potravín.
Zavárací hrniec je obvykle vyrobený z odolného materiálu, ako je smalt alebo nerezová oceľ, a skladá sa z niekoľkých dôležitých súčastí:
- Hrniec: Hlavná časť nádoby, v ktorej sa potraviny zavárajú. Je vyrobený z nepriepustného materiálu a má uzatvárateľné kovové alebo plastové veko.
- Kryt alebo pokrievka: Tento uzatvárací mechanizmus sa používa na vytvorenie tesného a vzduchotesného prostredia vo vnútri hrnca. Existujú rôzne typy pokrievok, vrátane tých s gumovým tesnením alebo s upevňovacími sponkami.
- Ventil: Niektoré zaváracie hrnce majú ventily, ktoré umožňujú odchod plynu vytváraného počas procesu zavárania. Tieto ventily sa otvoria, pokiaľ je vnútorný tlak príliš vysoký, čo zabraňuje prasknutiu nádoby.
Používanie zaváracích hrncov nie je zložité a ich použitie sa v rámci rôznych druhov príliš nelíši. Na zaváranie budete potrebovať vhodné pomôcky:
- Zaváracie poháre – využijete ako nové poháre (nezabudnite ich najskôr umyť), tak aj tie, ktoré pozbierate počas roka (také poháre musíte pred prácou vyvariť).
- Vyvarené uzávery (vždy použite čisté uzávery).
- Kliešte na vybratie pohárov – na ľahké vybratie horúcich pohárov z hrnca bez toho, aby ste sa poranili.
- Utierky - na zaváranie a upratovanie.
Pokiaľ budete zavárať v klasickom hrnci, pripravte si aj ďalšie pomôcky:
- Teplomer – na sledovanie teploty a jej udržiavanie.
- Stopky – na sledovanie času.
Zakúpiť môžete aj ďalšie príslušenstvo na uľahčenie práce, ku ktorému sa dostaneme v spodnej časti článku.
Potraviny sa líšia dobou zavárania a požadovanou teplotou na ich spracovanie. Nikdy nezavárajte "naslepo". Postup zavárania je nasledujúci:
- Poháre naplňte potravinami tak, aby bol medzi surovinami a hrdlom nádoby aspoň 1 centimeter.
- Poriadne ich uzavrite a vložte do zaváracieho hrnca s horúcou vodou, ktorá by mala siahať do 4/5 pohárov.
- Počas zavárania v klasickom hrnci sa poháre môžu dotknúť, čo vedie k prasknutiu. Aby ste tomu predišli, vložte medzi ne utierky.
- Akonáhle skončí zaváranie, poháre vyberte z hrnca (snažte sa nepredĺžiť požadovanú dobu), vyskladajte ich na teplejšiu utierku a prikryte ďalšou utierkou.
Výhody a nevýhody zaváracieho hrnca
Zaváranie je jednoduchý spôsob, ako jednoducho a efektívne zachovať potraviny až na tri roky. Zaváracie hrnce vám uľahčia prácu pri zaváraní. Aké sú jeho hlavné výhody a nevýhody, o ktorých musíte vedieť pred jeho obstaraním?
Výhody zaváracieho hrnca
Zaváracie hrnce predstavujú spôsob, ako ušetriť peniaze a zabrániť zbytočnému plytvaniu. Teraz sa zameriame na klady, s ktorými zaváracie hrnce, predovšetkým elektrické, predbehnú iné spôsoby zavárania.
Kdekoľvek a kedykoľvek
Zaváracie hrnce je možné využiť kdekoľvek a kedykoľvek, to znamená, že zavárať môžete ako v byte, tak na chalupe. Stačí vytvoriť vhodné podmienky. Menej sa vie o multifunkčnosti tejto nádoby. Okrem hlavnej funkcie, ktorou je zaváranie, poslúži na prípravu nápojov alebo niektorých ďalších pokrmov, ako sú omáčky a polievky, či na servírovanie teplých jedál.
Príslušenstvo
Na zaváranie v hrnci budete potrebovať vhodné pomôcky, zatiaľ čo elektrické zaváracie hrnce obsahujú toto príslušenstvo automaticky. Do nádoby je zabudovaný regulátor teploty a časovač, ktoré uľahčia vašu prácu.
Bezpečnosť
Nehody sa stávajú, a to sa týka aj zavárania. Aby sa predišlo znehodnoteniu potravín alebo nehodám, ktoré môžu viesť až k vážnym popáleninám, zaváracie hrnce obsahujú množstvo bezpečnostných prvkov. Najčastejšími pomôckami je poistka proti vyvareniu vody, s pomocou ktorej predídete napríklad prasknutiu pohárov, či ventil pre ľahké vypustenie vody po použití.
Nevýhody zaváracieho hrnca
Predstavili sme hlavné výhody zaváracích hrncov. Aké sú hlavné nevýhody?
Vyššia obstarávacia cena
Zaváracie hrnce sa líšia v cene. Zatiaľ čo obstarávacia cena klasických zaváracích hrncov sa pohybuje do 40€, v prípade elektrických výrobkov je to cena mnohonásobne vyššia.
Využitie na 100%?
Áno, so zaváracím hrncom ľahko zavaríte rôzne potraviny. Pred kúpou sa však musíte zamyslieť nad tým, či túto objemnú nádobu skutočne potrebujete – budete zavárať potraviny vo veľkom množstve alebo počas celého roka, alebo sa bez nej zaobídete a využijete iný spôsob zavárania.
Kvalita proti opotrebovaniu
Pokiaľ budete využívať zavárací hrniec veľmi často, po čase bude poznať jeho opotrebenie. Aby výrobok vydržal čo najdlhšiu dobu, budete musieť zainvestovať do kvalitného materiálu, najlepšie do nerezu, ktorého nevýhodou je vyššia obstarávacia cena.
Potraviny vhodné na zaváranie
Zavárať môžete rôzne druhy potravín od zeleniny, ovocia, mäsa, údenín, rýb až po marmelády, džemy alebo hotové jedlá. Dôležitou podmienkou je mať kvalitné suroviny, najlepšie také, ktoré sami vypestujete.
Ovocie a zelenina
Sezónne potraviny, ktoré sami vypestujete a nestačíte skonzumovať alebo spracovať, zavarte. Zavariť môžete rôzne druhy záhradného ovocia (jahody, marhule, broskyne, slivky, čerešne či višne), lesné plody (čučoriedky, brusnice, černice, maliny) alebo aj exotické ovocie (mango, ananás, kivi).
To isté platí aj o zelenine. Podstatné je vždy potraviny zavariť v náleve. Na ovocie sa hodí predovšetkým roztok z vody a cukru, na zeleninu zase skladkokyslý nálev. Presnú chuť nálevu vytvoríte podľa vlastnej chuti.
Mäso
Rôzne druhy mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové, jahňacie, teľacie mäso, zverina) najprv tepelne upravte (a odstráňte kosti), nakrájajte na kúsky alebo plátky a potom vložte do pohárov. Pripravené mäso zalejete vývarom alebo vypečenou šťavou.
Údeniny
Klobásy, párky alebo salámové mäso po zavarení stráca svoju výraznú chuť, a preto ju doplníte korením. Údeninu ohrejte, vložte do pohára a zavarte.
Hotové jedlá
Hotové jedlá môžete tiež zavariť, vždy však dodržujte nasledujúce pravidlá. Pokrmy zavárajte jedine čerstvé a stále teplé. Aby nestratili svoju kvalitu, nesmú obsahovať múku či instantnú zápražku, inak by hrozilo skysnutie. Pokrmy zahustite až po opätovnom otvorení.
Ako vybrať zavárací hrniec
Pri výbere zaváracích hrncov musíte zvážiť rôzne kritériá, ako je typ nádoby, materiál, veľkosť, bezpečnosť, funkcia, výkon alebo celková cena.
Klasický alebo elektrický zavárací hrniec
Krátko sme už vyložili rozdielnosť klasických a elektrických zaváracích hrncov, ktoré sa líšia v spracovaní, použití a obstarávacej cene. Teraz sa musíme zamerať na to, aké sú ich klady a zápory.
Klasický zavárací hrniec
Klasické zaváracie hrnce sú vysoké smaltované alebo nerezové nádoby s pokrievkou, v ktorej je otvor na umiestnenie teplomeru, ktorý vám umožní sledovať priebeh zavárania. Na prvý pohľad sa podobajú bežným hrncom – na fungovanie potrebujú zdroj tepla, ktorý získavajú zo sporáka alebo varnej dosky. Obvykle obsahujú rošt, ktorý zamedzí tomu, aby poháre stáli priamo na rozpálenom dne. Hlavnou prednosťou týchto hrncov je nízka obstarávacia cena, vďaka čomu sa hodia pre príležitostných užívateľov. Ďalším kladom je dlhšia životnosť.
Zaváranie v klasickom hrnci môže byť ťažké a než sa s hrncom naučíte pracovať, pravdepodobne vám praskne niekoľko pohárov alebo nedôjde ku kompletnému zavareniu potravín.
Klady
- nižšia obstarávacia cena
- dlhá životnosť
- použitie aj ako bežný hrniec
- súčasťou bývajú vyťahovacie kliešte na zaváraniny
Zápory
- funguje len na sporáku alebo variči
- zaváranie je nutné kontrolovať
Elektrický zavárací hrniec
Ťažkopádnosť klasického zaváracieho hrnca dokáže vykompenzovať druhý typ, ktorým je elektrický zavárací hrniec. Zaváranie s ním je jednoduché a ušetrí vám veľa času (a pohárov). Na prácu potrebuje iba prívod elektrickej energie, vďaka čomu ho využijete v rôznom prostredí. Elektrické zaváracie hrnce obsahujú množstvo praktických funkcií ako termostat alebo časovač, ktoré uľahčujú proces zavárania. Výrobky sa líšia v kvalite svojho prevedenia, bezpečnostných prvkoch či v multifunkčnosti. Nevýhodou elektrických zaváracích hrncov je vyššia obstarávacia cena.
Klady
- jednoduchá manipulácia
- rôzne funkcie a bezpečnostné prvky
- automaticky nastaví a udrží požadovanú teplotu
- súčasťou je výpust na vodu alebo čapovanie nápojov
Zápory
- pre fungovanie potrebuje elektrinu
- vyššia obstarávacia cena
Materiál
Materiál použitý pri výrobe zaváracích hrncov určuje nielen celkovú cenu, ale predovšetkým životnosť a spôsob údržby. Najbežnejšími materiálmi používanými pri elektrických zaváracích hrncoch sú smalt, ktorý predstavuje lacnejší variant, alebo drahšia nerezová oceľ. Klasické zaváracie hrnce sú často vyrábané z pozinkovaného plechu alebo smaltu. Každý materiál má svoje výhody, ale aj určité nevýhody. Poďme si ich predstaviť.
Smaltovaný zavárací hrniec
Smalt predstavuje lacnejší variant. Nevýhodou však je, že sa ľahko otlčie a pri jeho údržbe musíte byť opatrní. Rovnako môže pohlcovať pachy z potravín alebo sa od nich zafarbiť (napríklad červená repa, šťava z mrkvy, červená kapusta, červené víno).
Klady
- lacnejší variant
- dobrá tepelná vodivosť
- rôzne farebné prevedenia
Zápory
- nutné citlivé zaobchádzanie
- ľahko sa opotrebuje
- pohlcuje pachy a môže dôjsť k zafarbeniu povrchu
- po poškodení sa nesmie používať (uvoľňuje škodlivé látky)
Nerezový zavárací hrniec
Nerezové výrobky sú kvalitnejšie a sľubujú dlhšiu životnosť, avšak ich cena je vyššia ako u smaltovaných hrncov.
Klady
- ľahká údržba
- dlhá životnosť
- odolnejšie
- nepohlcuje pachy
Zápory
- vyššia obstarávacia cena
Pozinkovaný zavárací hrniec
Pozinkovaný plech je základným materiálom na výrobu klasických zaváracích hrncov. Aj keď je to lacný materiál, vydrží dlhšiu dobu.
Klady
- lacný materiál
- ľahká údržba
- výber z veľkej škály farieb
- dlhá životnosť
Zápory
- ľahko sa poškodí (napríklad pri páde)
Objem hrnca
Pri výbere zaváracieho hrnca je dôležité zohľadniť aj jeho objem, ktorý určuje, koľko pohárov je možné zavariť naraz. Pred nákupom si preto premyslite, ako často a na čo budete hrniec využívať – na občasné zaváranie sezónneho ovocia a zeleniny, alebo na denné používanie vrátane prípravy horúcich nápojov.
- Malé zaváracie hrnce - ich objem je okolo 5 až 10 litrov.
- Stredne veľké zaváracie hrnce – priemerný objem je 20 litrov.
- Veľké zaváracie hrnce – hrnce s objemom do 30 litrov sú najbežnejším variantom hrncov.
- Obrovské zaváracie hrnce - objem takých hrncov siaha až k 60 litrom, hodia sa najmä pre komerčné využitie.
Príkon
Zaváracie hrnce s nižším príkonom (napr. okolo 1 000 W) sú obvykle dostupné za nižšiu cenu, je však potrebné počítať s dlhším časom nahrievania a menej výkonnou prevádzkou. Hrnce s príkonom okolo 1 500 až 1 800 W sú považované za strednú triedu a ponúkajú vyváženú kombináciu kvality a výkonu. Luxusnejšie modely často disponujú príkonom 2 000 až 2 500 W. Na komerčné využitie sú potrebné ešte výkonnejšie hrnce s príkonom 2 500 W a viac.
Z toho vyplýva, že vyššia hodnota príkonu znamená rýchlejšie a efektívnejšie zaváranie, zároveň však aj vyššiu spotrebu elektrickej energie a vyššie obstarávacie náklady pri kúpe hrnca. Ak chcete dosiahnuť efektívne zaváranie, neodporúčame kupovať výrobky s príkonom pod 1 500 W.
Dno
Klasické zaváracie hrnce majú rovnaké dno ako bežné hrnce, čo znamená, že je rovné a bez špeciálnych funkcií. Počas zavárania je teda nevyhnutné dohliadať na poháre, aby nedošlo k ich poškodeniu. K tomu môžete využiť množstvo vychytávok, ako je utierka medzi nádobami, rošt alebo držiak na poháre. Tieto zaváracie hrnce je možné používať na plynovom sporáku, elektrickej platničke alebo sklokeramickej doske. Je však potrebné poznamenať, že pokiaľ varíte na indukčnej doske, nemusia byť všetky typy hrncov vhodné.
Elektrické zaváracie hrnce majú často špeciálne dno, ktoré je navrhnuté na efektívne a rovnomerné rozloženie tepla. Toto dno môže obsahovať výstupky, vlny alebo špirály, ktoré zaisťujú lepšiu tepelnú distribúciu a znižujú riziko pripálenia alebo prehriatia pohárov.
Bezpečnosť
Zaváranie je veľmi obľúbený spôsob dlhodobého uchovania potravín, ktorý však so sebou nesie aj určité nástrahy. Aby ste sa vyvarovali zničeniu hrnca či bytu, obsahujú elektrické zaváracie hrnce bezpečnostné prvky.
- Ochrana proti vyvareniu vody – špeciálne senzory strážia hladinu vody. Pokiaľ v hrnci bude málo vody, hrniec sa automaticky vypne. Vďaka tomu sa nezničia zavárané potraviny.
- Poistka proti zapnutiu bez vody – ak zapnete hrniec bez vody, senzory to zaznamenajú a hrniec sa vypne.
- Krytie proti prieniku vody – predĺži životnosť hrnca.
- Teplotne izolované madlá – na bezpečnejšie uchopenie hrnca.
- Výpustný ventil – na odliatie vody zvnútra, je možné využiť na čapovanie nápojov.
Viacúčelovosť
Zaváracie hrnce je možné okrem zavárania využiť aj na ďalšie účely – klasické hrnce môžu poslúžiť na prípravu polievok, gulášov, šalátov alebo na varenie na pare, zatiaľ čo elektrické zaváracie hrnce vďaka výpustnému ventilu využijete aj na čapovanie muštov, čaju, vareného vína alebo grogu.
Funkcie
Lepšie elektrické hrnce ponúkajú množstvo funkcií pre ešte jednoduchšiu prácu.
- Časovač – potraviny sa zavárajú rôznu dobu, pre ľahšiu manipuláciu je možné dopredu nastaviť celkovú dobu zavárania.
- Termostat s reguláciou - ľahko navolíte teplotu, ktorú bude hrniec udržiavať počas zavárania.
- Odložený štart – zaváranie začne s časovým odstupom.
- Digitálny displej – informácie o priebehu zavárania sa ukazujú na displeji, teda budete mať prehľad o dobe zavárania a teplote vo vnútri hrnca.
- Zvuková signalizácia – po dokončení procesu sa ozve zvukový signál.
Príslušenstvo
Na uľahčenie zavárania je možné využiť príslušenstvo, ktoré môže byť súčasťou výrobku, alebo ho je možné prikúpiť. Praktickými doplnkami sú:
- Teplomer – na zistenie aktuálnej teploty hrnca, nutné na prácu s klasickým hrncom.
- Kliešte – pre ľahšie vybratie horúcich pohárov z hrnca.
- Zaváracia hlava – pre lepšie dotiahnutie viečok pri pohároch.
- Odšťavovacia hlava – lis na odšťavenie citrusových plodov (citrónov, pomarančov, grepov).
- Lieviky a nálevky – pre ľahšie vkladanie potravín do pohárov.
Značka
Stávka na značku, ktorá má dlhoročnú históriu a je považovaná za odborníka v danom odvetví, vždy zaručuje, že získate kvalitný výrobok. Avšak dobrá značka sama o sebe nezaručuje, že zavárací hrniec splní všetky vaše požiadavky. Každá spoločnosť má rôzne rady zaváracích hrncov s odlišnými funkciami a cenami, parametre je teda potrebné sledovať a premyslieť vždy.
Pre lepšiu predstavu sme vybrali tie najznámejšie a najobľúbenejšie značky, ktoré sa výrobou zaváracích hrncov zaoberajú už nejaký ten piatok.
Zaváracie hrnce Sencor
Výrobky Sencor sú kvalitne spracované a za dostupné ceny. Značka sa väčšinou zameriava na elektrické zaváracie hrnce s veľkosťou 27 litrov, ktoré obsahujú základné funkcie (ventil, časovač, termostat). Menším nedostatkom Sencoru je fakt, že na slovenskom trhu nedisponuje širokou ponukou výrobkov.
Zaváracie hrnce Concept
Značka Concept ponúka väčšie zaváracie hrnce s veľkosťou 27 litrov s vysokým výkonom (1 800 W). Výrobky propaguje predovšetkým ako multifunkčné, čo znamená, že ich môžete využiť aj na iné účely, než je zaváranie. Zaváracie hrnce obsahujú základné funkcie vrátane časovača až 120 minút. Na rozdiel od iných hrncov sú nádoby od spoločnosti Concept často vo farebnom prevedení.
Zaváracie hrnce Klarstein
Firma Klarstein sa zameriava na stredne veľké, väčšie a obrovské (až 60 litrov) zaváracie elektrické hrnce. Všetky sú vyrobené z leštenej nerezovej ocele a disponujú funkciami, ako je časovač, ktorý je možné nastaviť od 1 do 180 minút, termostat alebo digitálny displej. Pre zaváracie hrnce Klarstein je typický vyšší výkon, ktorý sa však premieta do vyššej obstarávacej ceny.
Zaváracie hrnce Domo
Väčšie zaváracie hrnce ponúka značka Domo. Hrnce s objemom 27 litrov sú vyrobené prevažne z nerezu a umožnia spracovať až 22 veľkých pohárov (750 ml) a 4 menšie (500 ml). Nechýbajú podstatné funkcie vrátane bezpečnostných (poistka proti prehriatiu, vypareniu vody, zvuková signalizácia a pod.).
Zaváracie hrnce Eta
Zaváracie hrnce Eta sú ďalšou cenovo dostupnou možnosťou. Firma ponúka veľké nádoby, ktoré obsiahnu až 14 zaváracích pohárov s objemom 1 liter. Zaváracie hrnce sú kvalitne spracované a majú všetky podstatné funkcie.
Zaváracie hrnce Bielmeier
Variabilitu medzi zaváracími hrncami predstavuje značka Bielmeier. Vyberať môžete nielen z menších nádob, ale aj z väčších hrncov pre gastronomické podniky. Väčšina výrobkov je vyrobená z kvalitného nerezu a ich súčasťou sú rôzne funkcie, s pomocou ktorých je proces zavárania či prípravy pokrmov a nápojov jednoduchší. Spôsob prevedenia sa odráža v cene, ktorá prekoná iných konkurentov.
Zaváracie hrnce Silvercrest
Značka Silvercrest spoločnosti Lidl predstavuje zaváracie hrnce, ktoré svojimi funkciami dokážu obstáť aj proti silným konkurentom. Výrobky ponúkajú objem 27 litrov, výkon 1 800 W a rad základných funkcií. Nižšia obstarávacia cena sa odráža v kvalite ich prevedenia a celkovej životnosti.
Zaváracie hrnce Hyundai
Zaváracie hrnce od značky Hyundai sú obľúbenou voľbou aj náročnejších užívateľov, ktorí hľadajú väčšie nádoby na zaváranie alebo na ďalšiu prípravu pokrmov alebo nápojov. Zaváracie hrnce možno zaobstarať v nerezovom prevedení alebo smalte.
5 tipov, ako správne zavárať
Zaváranie neodmysliteľne patrí k letu. Pokiaľ ešte len začínate a nemáte dostatočné skúsenosti, bude sa vám hodiť niekoľko tipov, ako správne zavárať. S ich pomocou si nezavaríte na problémy, iba na lahodný kompót a iné pochúťky.
1. Pripravte poháre
Poháre vždy pred zavarením sterilizujte. Nové nádoby umyte ako iné riady (v ruke alebo v umývačke), použité poháre radšej pár minút prevarte aj s viečkami a tesnením. Vďaka tomu zamedzíte vzniku plesní.
2. Ochutnávajte
Pred zavarením pravdepodobne ochutnáte svoj výtvor. Táto rada bude znieť pravdepodobne zvláštne, avšak môže vám ušetriť mnohé problémy. Dajte si pozor, aby ste pri každom ochutnávaní mali novú, čistú lyžicu. Pri opakovanom ochutnávaní by ste do potravín zanášali baktérie, ktoré by mohli potraviny znehodnotiť.
3. Skontrolujte zavarenosť
Po zavarení pohárov skontrolujte, či sa obsah skutočne zavaril. To poznáte podľa poklepania na viečko, kedy by sa mal správne ozvať zvuk (táto metóda však nefunguje na 100%), alebo pri prevrátení nádoby viečkom dole. Novinkou posledných rokov sú viečka, ktoré za vás skontrolujú, či je obsah vo vákuu.
4. Kedy začať zavárať?
Väčšina nováčikov často nevie, od kedy počítať dobu zavárania. Správne sa doba varenia počíta od doby, kedy sa na teplomeri ukáže požadovaná teplota. Až vtedy začnite strážiť časový interval. Zároveň dbajte na to, aby sa predpísaná doba nepretiahla, inak by bol obsah v pohári príliš mäkký. Vyberané nádoby postavte na vlažnú a zahriatu utierku, čím zamedzíte ich popraskaniu.
5. Označujte a skladujte
Napriek tomu, že ľudia tvrdia, že na potraviny, ktoré zavárali, nezabudnú, opak je pravdou. Preto po zavarení všetky poháre označte štítkom, na ktorý si poznamenajte, čo je obsahom nádoby a kedy došlo k zavareniu. Zavarené poháre uložte do chladu s minimom svetla. Správne zavarené potraviny vydržia niekoľko rokov.
Recepty na zaváranie ovocia
Hoci každé ovocie vyžaduje pri zaváraní špecifickú teplotu a dobu, existuje určitá zásadná podobnosť medzi jednotlivými druhmi. O čo sa jedná? Je to dobrý nálev, ktorý je nevyhnutný pre úspešnú zaváraciu procedúru. Ako ho pripraviť? Na 1 liter vody si pripravte cukor tak, aby ste dosladili zavárané ovocie. Pre predstavu sme pripravili menšiu pomôcku:
- čerešne 300 až 500 gramov
- slivky 500 g
- jablká 300 g
- hrušky 400 g
- marhule 300 až 400 g
- brusnice 500 g
Pred zaváraním každý druh ovocia dokonale očistite vlažnou vodou. Starostlivo prezrite plody a tie, ktoré sa začínajú kaziť, odoberte. Niektoré plody sa zavárajú s kôstkou (čerešne, menšie slivky, menšie marhule), bez jadrovníka (jablká, hrušky) alebo vykôstkované (väčšie slivky a marhule, broskyne). Potom môžete začať plniť poháre a zalievať ich nálevom. Optimálne dodržujte zaplnenie do 2/3, kedy nálevom prelejete ovocie tak, aby nebolo plne ponorené. Ako vyzerá v praxi zaváranie ovocia?
Zaváranie čerešní
Nálev pripravte podľa toho, aké sú čerešne sladké. Na 1 l vody využite 300 až 500 g cukrov. Naplnené poháre začnite zavárať pri teplote 80 °C, pričom menšie poháre (0,4 l) vyžadujú zhruba 20 minút a väčšie (0,7 l) 25 minút.
Zaváranie sliviek
Menšie slivky sa zavárajú s kôstkou a väčšie bez kôstky. Nálev s objemom 1 l pripravte z 500 g cukru. Poháre s objemom 0,4 l zavárajte 15 minút, väčšie 20 minút pri teplote 90 °C.
Zaváranie marhúľ
Najprv marhule rozkrájajte na polovice, odstráňte kôstky a aspoň jednu pridajte do pohára. Na 1 liter pridajte 300 až 400 gramov cukru (podľa chuti marhúľ) a začnite zavárať. Menšie poháre 25 minút, väčšie 30 minút pri teplote 90 °C.
Recepty na zaváranie zeleniny
Na rozdiel od ovocia sú nálevy pri zaváraní zeleniny zaujímavejšie. Podľa vlastnej chuti vytvoríte kyslé, sladkokyslé, ostré až pikantné roztoky, ktoré doladia chuť alebo sa budú hodiť na určitú príležitosť (napr. grilovanie, večierok, degustácia).
Akú zeleninu zavárať? Môžeme povedať, že skoro čokoľvek. Najčastejšími variantmi sú uhorky nakladačky, ďalej mrkva, zeler, papriky, kapusta alebo aj cukety a tekvica. Z plodov je možné vytvoriť zeleninové kombinácie, kedy ľahko zavaríte mrkvu a zeler spoločne s petržlenom alebo karfiol s paprikou a cibuľou.
Vždy zavárajte iba čerstvú, kvalitnú a zdravú zeleninu bez známok hniloby (tieto plody odstráňte). Na rozdiel od ovocia musíte niektorú zeleninu pred zavarením tepelne upraviť. To znamená, že koreňovú zeleninu musíte predvariť, pevnejšiu zeleninu spariť (predovšetkým špargľu) alebo predvariť. Naopak uhorky, paradajky, cibuľu či cukety sa nijako neupravujú, iba ich stačí dôkladne opláchnuť vodou a nechať uschnúť.
Nálev na zaváranie zeleniny by mal byť horúci. Jeho zloženie závisí od druhov zeleniny, väčšinou sa jedná o vodu so soľou či korením.
Zaváranie uhoriek
Akonáhle sa povie zaváranie, väčšina z nás si predstaví uhorky. Pri vytváraní nálevu môžete byť konzervatívny, alebo sa „odviazať“. Základom nálevu je vždy 1 l vody, 200 g krupicového cukru, 60 g soli a 2 až 3 dl octu, ktorý sa dochutí novým korením, celým korením, kôprom alebo cibuľou nakrájanou na kolieska. Podľa toho, ako máte radi uhorky, pridajte horčičné semienko, bobkový list alebo (pre pikantnosť) chren a feferónku.
Do pohára vyskladajte uhorky (väčšie môžete prekrojiť) tak, aby boli úplne ponorené. Potom ich pri teplote 90 °C zavárajte po dobu 30 minút.
Zaváranie mrkvy a zeleru s petržlenom
Mrkva a zeler je kombinácia, ktorá je dôležitou zložkou mnohých jedál. Vďaka zaváraniu budete mať zeleninu kedykoľvek na dosah ruky. Mrkvu a zeler nakrájajte alebo nastrúhajte, vložte do pohárov, zalejte nálevom a varte 90 minút pri teplote 95 °C.
Práve nálev je dôležitou zložkou, ktorá určí celkovú chuť. Potrebovať budete 1,5 l vody a 0,5 l octu a 150 až 200 g kryštálového cukru. Ďalej si pripravte korenie v podobe soli, korenia, nového korenia a bobkového listu. Ingrediencie krátko povarte a ešte teplé nalejte do pohárov.
Zaváranie paradajok
Milovníci talianskej kuchyne alebo rajskej omáčky určite zbystria práve teraz. Vďaka zaváraniu paradajok si pochutnáte na typickej paradajkovej chuti kedykoľvek počas roka. Zaváranie paradajok je ľahké a chuť zaváraniny ľahko doladíte podľa vlastnej chuti. Potrebovať budete paradajky, rôzne bylinky, ktoré máte radi, prípadne čili papričky.
Paradajky nakrájajte na štvrťky a vložte do pripravených pohárov. Jednotlivé vrstvy preložte bylinkami. Pokiaľ paradajky chcete využiť ako základ pre paradajkovú omáčku, bylinky vynechajte. Paradajky samé pustia šťavu, preto nie je potrebné dolievať nálev. Poháre potom zavarte pri 80 °C počas 30 minút.
Tip: Zaváranie cukety bez nálevu
V oblasti zavárania sú cukety diskutovanou témou. Táto zelenina obsahuje vitamíny a mnoho prospešných látok, navyše ju využijete v rade receptov. Cuketu zavaríte mnohými spôsobmi – v pikantnom náleve spoločne s paprikami, v kyslom náleve ako uhorky alebo v sladkokyslej podobe bez nálevu, na ktorý sa zameriame. Budete potrebovať 300 ml octu, 2 cibule, soľ, rascu a krupicový cukor.
Cukety najskôr umyte, zbavte jadierok a nastrúhajte na hrubom strúhadle, alebo ich nakrájajte na malé kocky (šupku môžete olúpať, alebo ju ponechať). Cibuľu olúpte, nakrájajte najemno a zmiešajte s cuketou. Následne pridajte korenie vrátane cukru podľa vašej chuti. Vzniknutú zmes nechajte odležať aspoň 30 minút (cuketa pustí vodu). Potom naplňte poháre (nechajte aspoň 1 cm voľné miesto pri otvore) a zavarte na teplotu 85 °C po dobu 30 minút.
Recepty na zaváranie mäsa
Zaváranie mäsa je náročnejšie ako príprava ovocia alebo zeleniny. Ako náročnejšie? Tak, že sa mu vyhýbajú aj niektorí ostrieľaní profíci. Mäso sa musí pred úpravou zbaviť všetkých baktérií a následne sa zavára po dobu dvoch dní. Pracnejšia príprava však nesie vytúžené ovocie v podobe domácej mäsovej konzervy, na ktorej si pochutnáte kedykoľvek.
Častou chybou pri zaváraní mäsa je nedostatočné očistenie, a preto pred úpravou mäso vykostite, zbavte nežiaducich šliach, chrupaviek, blán, žiliek alebo tuku. Potom ho nakrájajte na rovnako veľké kúsky tak, aby ste ho vtlačili do pohára.
Zavárať môžete ako surové mäso, tak tepelne upravené (varením, dusením, pečením alebo vyprážaním). Nech zvolíte akúkoľvek metódu, nezabudnite mäso zaliať slaným nálevom, pretože práve soľ je podstatný konzervant.
Zaváranie surového mäsa
Pokiaľ chcete zavariť surové mäso, najskôr ho budete musieť zbaviť baktérií. Očistené mäso nakrájajte na požadovanú veľkosť, nasoľte, okoreňte a vložte do chladničky na 24 hodín. Pripravte aj vývar podľa druhu mäsa, ktorý zavárate (bravčové mäso – bravčový vývar, kuracie mäso – kurací vývar).
Druhý deň si pripriavte poháre vymastené masťou, vyskladajte do nich mäso a do 2/3 nalejte studený mäsový vývar. Poháre zavárajte hodinu pri teplote 100 °C, potom vyberte, nechce vychladnúť a druhý deň postup opakujte.
Zaváranie pripraveného mäsa
Mäso očistite, nakrájajte a pridajte k nemu aj bôčik a slaninu. Potom ho zľahka osoľte a nechajte odležať cez noc. Druhý deň mäso upečte tak, aby vznikol výpek. Akonáhle je hotové, pripravte si poháre a vložte mäso (vrátane výpeku) tak, aby pod okrajom zostal priestor. Nálev nepotrebujete. Potom začnite so zaváraním po dobu dvoch hodín pri teplote 90 °C.
Najčastejšie otázky pri výbere zaváracieho hrnca
Pri výbere zaváracieho hrnca vás možno napadá celý rad otázok. My sa teraz zameriame na tie najčastejšie, ktoré sa týkajú nákupu, údržby alebo samotného zavárania.
V čom všetkom možno zavárať?
Zaváranie nie je doména iba (zaváracích) hrncov, preto uvádzame aj ďalšie obľúbené metódy.
- Zaváranie v rúre – Pripravené poháre naplnené potravinami sa postavia na hlbší plech v dostatočnej vzdialenosti od seba. Potom sa do neho naleje voda do výšky 1,5 až 3,5 cm, plech sa vloží do rúry. Podľa tvrdosti potravín sa určuje aj doba zavárania. Menším pohárom stačí 5 až 8 minút, väčším 10 až 15 minút.
- Zaváranie v mikrovlnke – Proces zavárania v mikrovlnnej rúre je veľmi jednoduchý, pričom jeho jedinou ťažkosťou je odhadnutie toho, pri akej dobe mikrovlnka zvládne zavariť potraviny. Pri zariadeniach s výkonom 900 W sú to zhruba 4 minúty, pri menej výkonnej mikrovlnke sa doba zvyšuje.
Postup je jednoduchý. Naplnené poháre sa vložia do mikrovlnky, najlepšie na tanier alebo misku. - Zaváranie v umývačke riadu – Táto netradičná metóda zavárania je v poslednej dobe veľmi obľúbená. Pred samotným procesom je nutné si dokonale preštudovať postup zavárania a rovnako dôležité je vlastniť spotrebič, ktorý umožňuje nastavenie teploty.
Ak chcete vyskúšať zaváranie v umývačke riadu, pripravte si poháre so surovinami tak, aby medzi hrdlom a potravinou vznikla medzera aspoň 1 až 2 cm. Poháre vložte do koša na poháre, ak máte väčšie nádoby, vložte ich do spodnej časti. Teplotu umývačky nastavte na 70 až 80 °C približne na 1 a pol až 2 hodiny a umývačku zapnite.
Aký je ideálny objem zaváracieho hrnca?
Bežní používatelia zaváracích hrncov volia objem okolo 27 litrov, pretože zavaria približne 14 pohárov naraz. Avšak stanoviť, čo je ideálny objem, nemožno, pretože potreby každého používateľa sú iné. Niekomu bude stačiť menší objem, pretože bude zavárať iba niekoľko pohárov, iní zase zvolia väčší objem, pretože budú zavárať väčšie množstvo potravín a ďalej hrniec využijú na prípravu napr. nápojov.
Ako udržiavať zavárací hrniec?
Zaváracie hrnce sa dajú udržiavať veľmi ľahko. Po každom použití vypustíte vodu (prácu uľahčí vypúšťací ventil) a vnútro nádoby umyjete bežným saponátom a hubkou. Aby ste neponičili materiál, vyvarujte sa hrubým pomôckam alebo drôtenkám. Na konci sezóny zazimujte ako hrniec, tak aj všetko príslušenstvo.
Ako sa pozná zavarený pohár?
To, že sa pohár zavaril, spoznáte hneď niekoľkými spôsobmi. Medzi najčastejšie patrí otočenie pohára hore nohami bezprostredne po vytiahnutí z hrnca. Pokiaľ tekutina neunikne, potom je pohár zavarený správne. Ďalšou možnosťou je poklepanie na viečko – ak sa ozve zvuk, potom sa proces podaril.
Ako dlho vydrží zaváranina?
Hneď na úvod musíme zdôrazniť, že základom dlhej životnosti zavarenín sú nielen čisté poháre, ale aj správne skladovanie. Zaváraniny skladujte v chlade a v tme, najlepšie v pivnici, garáži či komore. Vo vhodných podmienkach sa životnosť konzerv predlžuje.
Všeobecne platí, že by ste zaváraniny mali skonzumovať do jedného roka od ich prípravy. Jednoduchšie povedané to znamená od jednej úrody k ďalšej. Pokiaľ počas tejto doby zaváraniny nestačíte spotrebovať, nemusíte ich vyhadzovať. Kvalitne zavarené potraviny vydržia ďalší rok až dva roky.
Autor článku
Barbora Jašíková
Šéfredaktor & Obsahový špecialista
Som Barbora a vyštudovala som online marketing, ktorému sa už niekoľko rokov venujem. Som veľký detailista, ktorý (nielen) pri nákupoch prejde celý internet a ku každej téme si potrebuje nájsť množstvo informácií, porovnať všetky parametre a dlho dlho vyberať. Rada sa s vami o tieto poznatky podelím. Ako obsahový špecialista sa starám o texty a celkový obsah, ktorý na stránke Homago.sk nájdete.