Najlepšie recepty na vaječný likér: Klasické aj moderné

Petra Triščíková
Publikácia: 21.12.2022

Vaječný likér či ľudovo vaječniak ľudia buď milujú, alebo nenávidia. Nech k nemu máte akýkoľvek vzťah, vaječný koňak je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Sladký nápoj, ktorý zahreje nielen vo vnútri, ale aj na tvári, si môžete pripraviť doma. Aký recept na vaječný likér zvolíte tento rok?

Čo je vaječný likér?

Čo je to vôbec vaječný likér? Ide o tradičný vianočný nápoj, ktorý sa vyrába z mlieka, smotany, cukru, korenia, alkoholu a (samozrejme) vajec. Najlepší vaječný likér sa podáva dobre ochutený, vychladený a s krémovou penou.

História tohto nápoja siaha až do stredovekej Británie, kedy bol drinkom pre bohatšiu vrstvu obyvateľov (všetky ingrediencie by si bežný človek nemohol dovoliť). Postupne sa dostal do zvyšku Európy aj do Ameriky.

Pôvodne teda neslúžil ako vianočný nápoj. Ako sa z neho stal jeden zo symbolov Vianoc? V 18. storočí nabral na popularite v kolóniách Severnej Ameriky. Keďže svojou chuťou a vôňou evokoval sviatky, ľudia ho začali podávať počas Vianoc.

Tým historické okienko zatvoríme a pozrieme sa do súčasnosti, keď všetky národy pripravujú vaječný likér obdobne. Jediný rozdiel tkvie vo zvolenom alkohole; niektoré krajiny dávajú prednosť whisky, iné bourbonu, brandy alebo rumu.

Vaječný likér je možné pripraviť podľa tradičného receptu, alebo popustiť uzdu fantázii a pridať nové korenie, arómu alebo rôzne byliny. Pokiaľ nie ste fanúšikom obvyklého vaječného likéru, môžu vás zaujať teplé verzie nápoja, nealkoholické koňaky či tie, na vytvorenie ktorých nemusíte využiť ani jedno vajce.

Kedy robiť vaječný likér?

Najlepší vaječný likér je taký, ktorý má dostatok času na odležanie a vychladenie. Preto je vhodné vaječný likér pripravovať s dostatočným predstihom, aspoň jeden deň dopredu.

Ak nemáte dostatok času na prípravu, pridajte do likéru niekoľko kociek ľadu. Menej výraznú chuť môžete doladiť strúhaným muškátovým orieškom, vanilkou či škoricou.

Aký recept na vaječný likér zvoliť?

Recepty na vaječný likér sú rôzne - tradičný, bez alkoholu a vajec, zo salka či pre deti. Aby si mohol vybrať skutočne každý, vybrali sme pre vás jednoduché a rýchle recepty.

Čo budete potreba pre základnú výrobu domáceho vaječného koňaku?

  • mlieko (alebo smotana)
  • cukor
  • alkohol (rum, whisky, brandy, vodka atď.)
  • vajcia
  • korenie (muškátový oriešok, vanilkový extrakt atď.)

Domáci vaječný likér

Pri čítaní článku vás pravdepodobne hneď napadlo, ako pripraviť domáci vaječný likér. Jeho výroba je jednoduchá a zvládne ju každý. Stačiť vám na to bude ručný šľahač alebo mixér, zásoba vajec a kvalitný alkohol. Pripravený vaječný likér môžete podávať okamžite s trochou ľadu, alebo po hodine chladenia.

Tento krémový, akurát sladký a alkoholový koňak sa výborne hodí k vianočnému stromčeku alebo na večierok s priateľmi.

Ingrediencie:

  • 6 veľkých vajec
  • ½ cukru (vopred ho rozdeľte na dve štvrtiny)
  • 1 hrnček alkoholu
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 1 hrnček smotany
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ muškátového orieška
  • 1 štipka soli

Postup:

  1.  Najprv vyšľahajte žĺtky. Potom pomaly pridajte ¼ šálky cukru a opäť vyšľahajte. Následne pridajte vanilkový extrakt, muškátový oriešok a štipku soli a všetko poriadne premiešajte, kým nevznikne hustá a svetlo žltá hmota.
  2. Zašľahajte alkohol, mlieko a smotanu.
  3. Misku prikryte fóliou a ponechajte v chladničke vychladiť.
  4. Kým sa hmota vychladí, vyšľahajte si zvyšné bielky, kým nevznikne tuhý sneh.
  5. Postupne do snehu zašľahajte zvyšný ¼ hrnčeka cukru a vyšľahajte.
  6. Do vychladenej žĺtkovej zmesi pridajte bielky a jemne ich vmiešajte.
  7. Vaječný likér môžete podávať po vychladení alebo okamžite s kockami ľadu. Ako ozdobu je možné použiť muškátový oriešok.
  8. Recept je vhodný pre 6 šálok. Pokiaľ pozvete na návštevu milovníkov vaječného koňaku, bude lepšie pripraviť nápoj z väčšej dávky.
zdroj: Pinterest

Vaječný likér pre deti

Tradičný vaječný likér nie je vhodný pre deti kvôli surovým vajciam a alkoholu, ktorý je pre detský organizmus škodlivý. Nealkoholickú verziu vaječného koňaku môžete svojim deťom ponúknuť bez obáv. Pokiaľ vám predsa len bude chýbať trochu alkoholu, môžete ho doliať do svojho hrnčeka.

Ingrediencie:

  • 2 žĺtky
  • 4 hrnčeky plnotučného mlieka
  • ¼ šálky smotany
  • ½ šálky cukru
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky muškátového orieška

Postup:

  1. Zmiešajte 2 žĺtky, cukor a soľ vo väčšej panvici. Hmotu vyšľahajte, kým sa všetky suroviny nespoja.
  2. Prilejte mlieko pomalým, stálym prúdom, kým sa úplne nezapracuje do hmoty.
  3. Panvicu postavte na sporák a zapnite ho na nižšiu teplotu. Zmes neustále miešajte, kým nezhustne. Zmes bude hustnúť zhruba 35 minút.
  4. Zhustnutú zmes sceďte cez jemné sitko do veľkej misy.
  5. Pridajte vanilkový extrakt a muškátový oriešok. Dobre suroviny zamiešajte, aby sa spojili.
  6. Zmes nalejte do pripravenej nádoby, ktorú bude možné uzavrieť, a nechajte odležať minimálne 4 hodiny. Pre lepšiu chuť môžete vaječný likér nechať odležať až 3 dni.
  7. Pred servírovaním do zmesi zašľahajte vyšľahanú smotanu. Takto pripravený vaječný likér môžete podávať s trochou muškátového orieška alebo kakaa.

Napriek tomu, že sa môže zdať príprava vaječného likéru pre deti ako pomalá a zdĺhavá, výsledok vás presvedčí o opaku. Navyše si vždy k ruke môžete zavolať svojich malých pomocníkov.

zdroj Pinterest

Vaječný likér bez vajec

Ani vegáni sa nemusia cez Vianoce obmedzovať. Je možné pripraviť vaječný koňak bez vajec? Áno! Jeho príprava je jednoduchšia ako tradičný domáci recept. Stačí trocha tofu a sójového mlieka.

Ingrediencie:

  • 670 g tofu
  • 2 hrnčeky sójového mlieka
  • ⅔ šálky cukru
  • štipka soli
  • 1 hrnček studenej vody
  • 1 hrnček rumu alebo brandy
  • 4 lyžičky vanilkového extraktu (nešetrite s ním!)
  • 20 kociek ľadu
  • strúhaný muškátový oriešok

Postup:

  1. Tofu osušte utierkou. Potom ho rozdrobte a vložte do mixéra. Prilejte sójové mlieko s cukrom a soľou. Všetko rozmixujte, pokiaľ vám nevznikne veľmi hladká zmes.
  2. Zmes vlejte do misy a zašľahajte do nej vodu, alkohol a vanilkový extrakt.
  3. Misu zakryte a nechajte odležať v chlade aspoň 1 hodinu alebo do doby podávania.
  4. Potom zmes rozmixujte v mixéri s 20 kockami ľadu, kým úplne nespení. Ak nemáte dostatočne veľký mixér, rozdeľte zmes na polovicu.
  5. Vzniknutý vaječný likér bez vajec nalejte do hrnčekov či pohárov a posypte muškátovým orieškom. Pridať môžete aj tyčinku škorice, vďaka čomu nápoj dostane trochu chuti naviac.

Príprava vaječného koňaku bez vajec je jednoduchá. Svojou chuťou prekvapí aj tých najväčších odporcov tofu.

zdroj Pinterest

Rumový vaječný likér

Na Slovensku sa pri výrobe vaječného likéru obvykle siaha po rume. Tento recept je určený predovšetkým milovníkom rumu, ktorí sa neboja experimentovať s variáciami chutí.

Ingrediencie:

  • 0,7 l rumu
  • 0,7 l červeného vína
  • 0,7 l sirupu
  • 1 väčšie vajce
  • strúhaný muškátový oriešok, kakao, káva či škorica na ozdobu

Postup:

  1. V koktailovom šejkri zmiešajte rum, červené víno, sirup a vajcia.
  2. Pretrepte (bez ľadu), kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. K vzniknutej zmesi pridajte ľad a znovu pretrepte.
  4. Do malého pohára na víno preceďte vaječný likér, ozdobte a rovno môžete servírovať. Ak chcete dosiahnuť lepšiu chuť, nechajte šejker s likérom aspoň hodinu odležať v chladničke.

Tento vaječný likér bude silnejší ako bežný nápoj. Vyrovná sa dvom pohárom vína. Pokiaľ nemáte po ruke rum, vyskúšať môžete brandy alebo whisky.

zdroj Pinterest

Pravý vaječný likér

Pravý vaječný koňak je najlepšie pripraviť pár dní pred Vianocami, aby sa mohol dostatočne rozležať. Čím lepší alkohol zvolíte, tým lepší výsledok dosiahnete.

Ingrediencie:

  • 4 žĺtky
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 300 ml rumu
  • 25 g cukru
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mlieka
  • vanilkový extrakt

Postup:

  1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým nevznikne pena. Potom pridajte mlieko, smotanu, kondenzované mlieko a vanilkový extrakt.
  2. Zmes prelejte do hrnca a pomaly za stáleho miešania priveďte do varu, kým zmes nezačne hustnúť (ako puding).
  3. Zmes nechajte vychladnúť.
  4. Po vychladnutí prilejte rum a dobre premiešajte.
  5. Vzniknutý vaječný likér nalejte do pripravených fliaš a nechajte vychladiť.

Pravý vaječný likér nechajte odležať pár dní v chladničke alebo v chladnej miestnosti bez slnečného svitu.

zdroj Pinterest

Eierlikör

Navštívili ste nemecký vianočný trh a ochutnali tradičný Eierlikör? Pre ďalšiu fľašu nemusíte ísť za hranice, tento báječný likér si môžete pripraviť pri sebe doma. Ak si nemecký vaječný koňak chcete vychutnať na Vianoce, začnite prípravu s predstihom.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček smotany
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 5 žĺtkov
  • ½ hrnčeka vodky
  • ½ hrnčeka brandy
  • 1 vanilkový struk

Postup:

  1. Zahrejte mlieko, smotanu, cukor a vanilkový struk na strednú teplotu.
  2. Vo vedľajšej mise ušľahajte žĺtky. Postupne pridajte niekoľko lyžíc horúceho mlieka.
  3. Za stáleho miešania pridajte postupne žĺtky do mlieka.
  4. Zmes opäť miešajte na strednú teplotu 5 až 10 minút.
  5. Potom odstavte z tepla a nechajte vychladnúť.
  6. Po vychladnutí pridajte oba typy alkoholov a dobre premiešajte.
  7. Zmes cez sitko nalejte do nádoby. Nechajte v chladničke odpočinúť aspoň jednu noc.

Čím dlhšiu dobu Eierlikör necháte oddýchnuť, tým lepšiu chuť bude mať. Pred podávaním ho môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie a chuti.

zdroj Pinterest

Vaječný likér zo Salka

Vaječniak zo Salka predstavuje luxusný vaječný likér, ktorý je príjemne sladký. Dobre pripravený nápoj bude mať hustú a nadýchanú penu, ktorej nikto neodolá.

Ingrediencie:

  • 6 žĺtkov
  • 1 plechovka Salka
  • ½ litra alkoholu (najlepšie kvalitný rum)
  • 1 smotana
  • muškátový struk alebo škorica ako ozdoba

Postup:

  1. Vo vyššej mise vyšľahajte smotanu, žĺtky a Salko. Postupne primiešajte rum (je lepšie začať s menším množstvom a postupne pridávať).
  2. Pripravený vaječný koňak nechajte odležať aspoň hodinu v chladničke.
  3. Pred podávaním pretrepte a ozdobte.

Vaječný likér zo Salka je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Pri ďalších pokusoch môžete nápoj vylepšiť korením, vanilkou či tonkou fazule.

zdroj Pinterest

Ako skladovať vaječný likér?

Vaječný likér je najlepšie skladovať v znova uzatvárateľných nádobách – tým máme na mysli karafy alebo sklenené fľaše, ktoré majú viečko. Tie je možné uzavrieť, umyť a pripraviť na ďalšie použitie. Pokiaľ sa chystáte váš domáci vaječný likér darovať, ozdobte fľašu vkusnou samolepkou, vetvičkou zo stromčeka a červenou mašľou.

Vaječný koňak vždy uchovávajte v chladničke alebo v chladnej miestnosti bez slnečného svitu. Ak ho budete podávať na večierku a nechcete, aby sa pokazil, do misy pridajte niekoľko kociek s ľadom. Vďaka tomu bude príjemne vychladený.

Ako dlho vydrží vaječný likér?

Vaječný likér pri správnom skladovaní vydrží až jeden mesiac, a to vďaka alkoholu, ktorý zakonzervuje celý nápoj. Dôležité je koňak umiestniť do chladničky alebo na veľmi chladné miesto. Pokiaľ však pripravujete vaječný likér bez alkoholu, vydrží iba 4 dni.

Autor článku