Je vaša chladnička napchatá až po okraj? Tu je návod, ako ju zorganizovať

Petra Triščíková
Publikácia: 31.08.2022

Či už máte malú alebo veľkú chladničku, v každej z nich sa oplatí udržiavať poriadok. Získate lepší prehľad, a navyše ušetríte čas pri príprave jedál. Na začiatok odporúčame chladničku dôkladne vyčistiť a potom už sa môžete pustiť do organizovania. Potrebovať budete iba trochu času a trpezlivosti. Do menších chladničiek sa potom budú hodiť aj úložné boxy.

Skladovanie potravín v chladničke má svoje pravidlá

Tipy z reštauračných prevádzok

Inšpirovať sa môžete v kuchyniach najlepších šéfkuchárov, kde je obzvlášť dôležitá správna teplota, bezpečnosť a udržateľnosť. V horných poličkách sa preto skladujú potraviny pripravené na okamžitú spotrebu alebo zvyšky, ktoré ešte nájdu využitie. Nič tak nepríde nazmar.

Jednotlivé poličky

  • Hotové jedlá a potraviny s krátkou dobou trvanlivosti je vhodné skladovať v hornej polici. Nestane sa tak, že by ste ich prehliadli a potom zbytočne vyhadzovali.
  • V prostrednej polici býva obvykle najviac miesta, a tak sa do nej zmestia aj vyššie poháre alebo dózy na potraviny. Navyše sa nemusíte obávať uložiť tam krabičky bez viečka, napríklad s lesným ovocím.
  • Do spodnej priehradky patrí najmä mäso, ryby a ďalšie suroviny na varenie. Svoje miesto tu ale majú aj plesňové či zrejúce syry. Máte tak istotu, že sa prípadný zápach nedostane do ostatných častí chladničky. Zároveň sa jedná o najchladnejšie miesto, na ktorom potraviny dlho vydržia.
  • Boxy na dne slúžia hlavne na skladovanie ovocia a zeleniny, pretože v nich všetko zostane dlho čerstvé. Len si radšej zistite, ktoré druhy ovocia a zeleniny by sa mali skladovať oddelene. Typickým príkladom sú paradajky. Do chladničky ich dávať nemusíte, ak ich tam ale uložíte, dbajte na to, aby mali samostatný box alebo poličku.

Dvierka

Dvierka chladničky sú najteplejším miestom, tu teda umiestnite skôr trvanlivé potraviny ako kečupy, horčice alebo džemy. Vzhľadom na výšku tu môžete skladovať aj otvorené fľaše vína, mlieko alebo džúsy.

Možno si kladiete otázku, ako skladovať vajcia. Tiež vo dvierkach? Pravdou je, že dvere chladničky nie sú na úschovu úplne ideálne. Vajíčka by totiž mali byť uskladnené v mieste, kde sa teplota pohybuje medzi 2 až 8 °C. Prípadne v špajzi, kde teplota nekolíše a neprekročí 18 °C.

Ako skladovať potraviny v chladničke ako profesionál?

Bez pravidelného upratovania a triedenia to nepôjde. Tipy ale máme aj pre tých, ktorí si kladú otázku, ako usporiadať potraviny v chladničke ešte efektívnejším spôsobom. Jednoduchou pomocou sú napríklad priehľadné organizéry, ktoré môžete označiť štítkami s informáciami o konkrétnom type potravín a ich expirácii.

Podobný prehľad vám zaistí aj bloček na chladničku. V ideálnom prípade si do neho priebežne zaznamenávajte, pri čom sa blíži dátum spotreby a čo potrebujete dokúpiť.

Aká má byť teplota v chladničke?

Optimálna teplota v chladničke by sa mala pohybovať okolo 5 °C. Aby sa príliš nezvyšovala spotreba elektriny, minimum sú 4 °C. Horná hranica sa pohybuje okolo 8 °C. Pokiaľ ju prekročíte, riskujete, že sa v chladničke premnožia baktérie a potraviny sa skôr pokazia.

Ako nastaviť teplotu v chladničke asi viete, ale nie je na škodu si to pripomenúť. Slúži na to regulátor termostatu, ktorý má podobu kolieska alebo páčky s číslami označujúcimi stupne Celzia. Ten stačí otočiť do požadovanej polohy. Na kontrolu teploty potom slúži špeciálny teplomer. Ak nie je súčasťou chladničky, za zhruba 10 € ho zaobstaráte v predajniach elektra alebo na internete.

Zdroj: Unsplash

Ktoré potraviny do chladničky nepatria?

Prostredie v chladničke nesvedčí napríklad zemiakom, cesnaku alebo cibuli. Oveľa lepšie je pre nich skladovanie v tme a suchu. Pokiaľ teda nemáte pivnicu, uložte ich do špajze alebo do spodnej časti kuchynskej linky. Cesnak by navyše mal visieť. Citrusom zase vyhovuje izbová teplota, ktorá sa viac blíži ich prirodzenému tropickému prostrediu. V chladničke teda zbytočne vädnú a vysychajú.

Autor článku