Najlepšie pracie prášky 2024: Recenzie a testovanie najúčinnejších produktov

Dáša Veverková
Publikácia: 29.09.2024

Vybrať ten správny prací prášok môže byť náročné, najmä s ohľadom na širokú ponuku produktov, ktoré sľubujú perfektnú čistotu a starostlivosť o vašu bielizeň. Nie každý ale skutočne splní, čo sľubuje – niektoré nedokážu účinne odstrániť škvrny alebo sú príliš agresívne. Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, otestovali sme niekoľko produktov a teraz vám prinášame naše recenzie. Ktoré pracie prášky obstáli najlepšie?

Najlepšie pracie prášky: recenzie a testovanie

Pracie prášky sú nevyhnutnými pomocníkmi každej domácnosti, bez nich by ste len ťažko dosiahli dokonale čistú bielizeň a žiarivé farby. Pri výbere testovaných produktov sme sa zamerali na ich zloženie, účinnosť, veľkosť balenia, cenu, univerzálnosť a vôňu. Aby naše hodnotenie bolo čo najobjektívnejšie, zohľadnili sme aj recenzie zákazníkov, ktoré nám poskytli cenné doplňujúce informácie.

Recenzia Ariel Color

Ariel Color je prací prášok s dlhoročnou tradíciou, ktorý si poradí s bežnými aj odolnými nečistotami a mastnotou bez toho, aby poškodil samotnú bielizeň. Vďaka inovatívnej technológii zabraňuje zachytávaniu zvyškov prášku na tkaninách, rýchlo sa rozpúšťa, preniká hlboko do vlákien a dobre čistí.

Navyše je účinný aj pri nižších teplotách, vďaka čomu šetrí energiu aj životné prostredie. Napriek tomu, že obsahuje biologicky odbúrateľné zložky, jeho ekologický dopad nie je úplne neutrálny – niektoré prísady, najmä fosfonáty, môžu mať negatívny dopad na prírodu. Pokiaľ teda hľadáte ekologickejšiu alternatívu, zvážte aj ďalšie možnosti z nášho testovania.

Pri dlhodobom používaní je Ariel Color šetrný k materiálom a farby zostávajú krásne sýte aj po opakovanom praní. Vďaka pridaným enzýmom si ľahko poradí s odolnými škvrnami. Len pozor na to, že u citlivej pokožky môže spôsobiť podráždenie. V prípade, že trpíte alergiami alebo ekzémami, odporúčame buď pridať ďalší plákací cyklus, alebo zvoliť variant určený pre citlivú pokožku.

Balenie s hmotnosťou 4,4 kg vystačí až na 80 pracích cyklov, je teda cenovo výhodné a hodí sa pre domácnosti, kde sa perie pravidelne a vo väčšom množstve.

ARIEL prášok Color 4.4 kg

Zistiť cenu
skladom
19,90 €
Do obchodu
skladom
21,99 €
Do obchodu
skladom
25,00 €
Do obchodu

Klady

  • silná pracia sila
  • príjemná vôňa
  • dobrý pomer cena/výkon
  • univerzálne zloženie na rôzne druhy bielizne

Zápory

  • nie je príliš vhodný pre osoby s kožnými problémami (môže dráždiť)
  • obsahuje fosfonáty

Recenzia Ariel Unstoppables

Ariel prací prášok Unstoppables vyniká svojou čistiacou silou, ktorá zaručuje sviežosť a vynikajúci pocit čistoty. Jeho unikátnou vlastnosťou je efektívne fungovanie aj pri nižších teplotách, čo nielen šetrí samotné oblečenie, ale taktiež znižuje spotrebu energie.

Navyše má výraznú kvetinovú vôňu, ktorá pripomína letnú rozkvitnutú lúku. Tá na bielizni zostáva aj niekoľko dní po vypraní, vďaka čomu nie je nutné používať ďalšie vonné prostriedky ako aviváže alebo voňavé perly.

Koncentrované zloženie zaisťuje, že sa jedná o veľmi úsporný prášok, ktorý vydrží naozaj dlho. Bonusom je, že sa nám osvedčil nielen pri bežnom praní, ale aj v oblastiach s tvrdou vodou, kde si poradil aj s odolnými škvrnami bez toho, aby na bielizni zanechával zvyšky.

Ďalšou jeho veľkou prednosťou je šetrnosť. Bielizeň zostáva mäkká a farby sú aj po opakovanom praní sýte. Odporučiť ho môžeme na bavlnu, syntetiku a zmes tkanín.

Balenie s hmotnosťou 5,5 kg vystačí približne na 100 praní av zložení nájdete aniónové a neiónové povrchovo aktívne látky, enzýmy, parfumy a ďalšie účinné zložky, ktoré dôkladne čistia aj pri nižších teplotách.

Nevýhodou je, že rovnako ako predchádzajúci prášok od značky Ariel, aj tento obsahuje fosfonáty, teda estery kyseliny fosfónovej, ktoré môžu mať samozrejme ekologický vplyv na prírodu.

ARIEL prášok Unstoppables 5.5 kg

Zistiť cenu
skladom
21,70 €
Do obchodu
skladom
23,99 €
Do obchodu
skladom
24,89 €
Do obchodu

Klady

  • krásne vonia
  • dobre a rýchlo sa rozpúšťa
  • vhodný na silne znečistenú bielizeň
  • technológie Ariel DACH Universal+
  • recyklovateľný obal

Zápory

  • vyššia cena
  • obsahuje fosfonáty

Recenzia Ariel Oxi

Pri praní bielizne sú častým problémom zaschnuté a odolné škvrny, ktoré zostávajú na oblečení aj po vypraní. Ariel Oxi bol špeciálne vyvinutý, aby si práve s takýmito problémami poradil. Jeho koncentrované zloženie totiž ponúka ešte lepšie výsledky. Vďaka tomu je možné ho používať aj pri nižších teplotách a ušetriť tak veľa energie. A použiť ho môžete ako na bielu a čiernu bielizeň, tak na to farebnú. Vzhľadom na to, že ide o univerzálny produkt, bez problémov vyperie aj jemnú a športovú bielizeň.

Vďaka inovatívnemu zloženiu sa prášok rozpúšťa hneď, ako príde do kontaktu s vodou, čím sa aktivuje a prenikne hlboko do vlákien. Nezanecháva žiadne zvyšky na bielizni. Obsahuje polykarboxyláty, zeolity, enzýmy, optické rozjasňovače, parfumy, bieliace činidlá na báze kyslíka, aniónové a neiónové povrchovo aktívne látky a bohužiaľ aj fosfonáty.

ARIEL prášok Oxi 3.85 kg

Zistiť cenu
skladom
20,90 €
Do obchodu
skladom
21,99 €
Do obchodu
skladom
22,39 €
Do obchodu

Klady

  • vyperie aj horšie odstrániteľné škvrny
  • krásne vonia
  • balenie o veľkosti cca 4 kg vystačí na 70 práčok
  • technológia Ultra Oxi Effect s dodatočnou penou má väčšiu silu pri praní

Zápory

  • intenzívna vôňa, ktorá nemusí vyhovovať všetkým
  • obsahuje fosfonáty

Recenzia Lanza Color Fresh & Clean

Prací prášok Lanza Color Fresh & Clean nás príjemne prekvapil svojou efektivitou pri praní bielizne. Zvládne vyprať bežne aj silne zašpinenú bielizeň pri teplotách už od 30 °C. Čistota bielizne je skutočne viditeľná, farby zostávajú svieže a neblednú, to všetko vďaka inovovanému zloženiu. Má príjemnú vôňu, ktorá ale nie je príliš intenzívna. Navyše obsahuje aktívne látky na ochranu farieb a účinné pranie. Aj po niekoľkých praniach vyzerá oblečenie stále ako nové.

Balenie s hmotnosťou 6,3 kg vystačí asi na 90 praní. Ponúka teda dobrý pomer ceny a kvality. Bez problémov sa rozpúšťa vo vode a na oblečení po ňom nenájdete ani stopy. Zloženie obsahuje zeolity, aniónové a neiónové povrchovo aktívne látky, bieliace činidlá na báze kyslíka, enzýmy a tiež syntetický parfum Butylphenylmethylpropional, u ktorého by sa mali mať na pozore citlivejšie osoby alebo ekzematici. Patrí totiž medzi 26 najznámejších alergénov.

Klady

  • efektívne aj pri nižších teplotách
  • chráni farby a zanecháva bielizeň sviežu
  • vôňa je príjemná, ale nie príliš intenzívna
  • bielizeň vyzerá stále ako nová

Zápory

  • menej vhodný pre bielu bielizeň (zameraný na farebnú)
  • niektorí by možno ocenili výraznejšiu vôňu
  • citlivé osoby môže dráždiť

Recenzia Jeleň Mydlový prací prášok

Prací prášok Jeleň od českého výrobcu poteší tých, ktorí preferujú šetrné a ekologické pranie. Je založený na tradičnej receptúre s obsahom mydla, ktoré je jemné k textíliám aj pokožke. Hodí sa preto na pranie bielizne malých detí alebo ľudí s citlivou pokožkou.

Vyprali sme s ním bežnú bielizeň aj citlivejšie materiály av oboch prípadoch si viedol naozaj dobre. Po vypraní bola bielizeň čistá a hebká na dotyk. Na silne zašpinené odevy alebo zažrané škvrny je však lepšie pridať špeciálny prostriedok na škvrny, pretože nie so všetkým si poradí. Vôňa je jemná, mydlová, ale nie príliš intenzívna, čo ocenia ľudia, ktorí príliš neholdujú parfumovaným prostriedkom.

Balenie 5 kg pokryje až 100 praní, bude teda vyhovovať väčším domácnostiam. Na zakúpenie sú však aj menšie gramáže vhodné pre jednotlivcov alebo na cesty. Zloženie je ekologické a dobre odbúrateľné. Prášok bol testovaný SZÚ na dráždivosť k pokožke.

JELEN prášok na pranie

Zistiť cenu
skladom
2,09 €
Do obchodu
skladom
2,79 €
Do obchodu
skladom
19,30 €
Do obchodu

Klady

  • šetrné zloženie na báze mydla, vhodné aj pre citlivú pokožku
  • jemná, prírodná vôňa
  • kvalitné pranie pri nižších teplotách
  • dostupný aj ako prací gél
  • nízka cena

Zápory

  • menej účinný na odolné škvrny

Recenzia Jeleň Prací prášok na farebnú bielizeň

Ďalší z rodiny Jeleňov je aj ekologický prací prášok Jeleň na farebnú bielizeň, ktorý je vhodný pre všetkých, ktorí chcú za rozumnú cenu zaobstarať prípravok, ktorý má šetrné zloženie z prirodzene sa vyskytujúcich ingrediencií. O bielizeň sa stará, zanechá ich sýte a jasné. V zložení sa nachádzajú tenzidy prírodného pôvodu a tiež inhibítor, ktorý zabraňuje prenosu farieb, aby sa bielizeň vzájomne neofarbila.

Veľmi nás teší, že je citlivý na detskú pokožku a zabalený v recyklovateľnej krabici. Navyše ho môžete použiť aj na ručné pranie. So škvrnami si poradia obstojne, len tie zažraté alebo horšie odstrániteľné zvláda horšie, napríklad make-up alebo kečup môže byť problém. V takom prípade je lepšie bielizeň najskôr premáchnuť v ruke a až potom vyprať.

Balenie s hmotnosťou 5 kg vydrží asi na 100 práčok. Zloženie obsahuje mydlo, aniónovo povrchovo aktívne látky, neiónové aktívne látky, inhibítor, parfum, enzýmy a zeolity.

Klady

  • obsahuje kúsky jadrového mydla
  • bez syntetických látok
  • šetrí prírodu aj pokožku
  • vhodný pre alergikov
  • dermatologicky testovaný
  • jemná vôňa

Zápory

  • s niektorými škvrnami si neporadí
  • škatuľu nemožno úplne zavrieť

Recenzia Lovela Baby Prášok na farebnú bielizeň

Detské oblečenie si zaslúži špeciálnu starostlivosť, a práve preto bola vyvinutá Lovela Baby na farebnú bielizeň. Príjemným prekvapením je šetrnosť pri praní jemných látok a zároveň účinnosť počas bežného prania. Prášok nie je primárne určený na veľmi silné škvrny, veľa ich ale zvládne, keď bielizeň vyperiete hneď. Zaschnuté fľaky už nevyperie a je nutné použiť ďalší odstraňovač a preprať oblečenie v ruke. V zložení nenájdete žiadne agresívne chemikálie, čo je logické, vzhľadom na to, pre koho je prášok určený.

Jedným z pozitívnych aspektov je absencia intenzívnej vône, teda veľká výhoda pre tých, ktorí preferujú neutrálnu alebo žiadnu vôňu. U malých detí je obvykle silná parfumácia rovnako na škodu. Na druhú stranu, pokiaľ preferujete silne parfumované prášky, môže vám tento výrobok pripadať príliš jemný. Lovela je hypoalergénna a dermatologicky testovaná. Neobsahuje optické rozjasňovače, enzýmy alebo umelé farbivá.

Klady

  • šetrný k citlivej pokožke a vhodný pre detskú bielizeň
  • bez silnej parfumácie
  • dermatologicky testovaný
  • zlatý partner Českej pediatrickej spoločnosti
  • prášok vhodný už od narodenia

Zápory

  • menej účinný na silne znečistenú bielizeň
  • nevýrazná vôňa

Recenzia Dalli Group Bonux prášok

Bonux Color Pure Magnolia je určený hlavne na pranie farebnej bielizne a jej zloženie poskytuje ochranu pred vyblednutím farieb. Obsahuje nové aktívnejšie častice pre lepšie pranie a dokonca aj zložku, ktorá bráni usadzovaniu vodného kameňa. Perie výborne aj pri nižších teplotách, kedy zvládne odstrániť bežné nečistoty a zanechať oblečenie svieže a voňavé po Magnolii.

Vôňa prášku je výrazná a dlhotrvajúca. V zložení sa nachádzajú aniónové a neiónové povrchovo aktívne látky, parfémy, enzýmy, zeolity a fosfonáty. Nie je vhodný na vlnu a hodváb. Na silne znečistenú bielizeň a špeciálne tkaniny je vhodnejšie použiť špeciálny prostriedok.

Klady

  • ideálny prášok na bežné denné pranie
  • zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa
  • balenie 6 kg vystačí približne na 80 pracích cyklov
  • svieža vôňa Magnolie je intenzívna a vonia naozaj dlho
  • určený na farebnú bielizeň, zabraňuje vyblednutiu farieb
  • dobrá účinnosť pri nižších teplotách

Zápory

  • menej účinný na silne znečistenú bielizeň
  • silná parfumácia nemusí vyhovovať každému
  • obsahuje fosfonáty

Najčastejšie otázky

Samotné pranie bielizne môže byť pre mnohých zdrojom otázok a neistôt, najmä keď ide o starostlivosť o rôzne typy tkanín, voľbu správneho pracieho prostriedku alebo nastavenie práčky. Aby sme vám ušetrili čas a predišli prípadným chybám, pripravili sme zoznam najčastejších otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu prať efektívnejšie, šetrnejšie a s lepšími výsledkami.

Ako triediť bielizeň pred praním?

Bielizeň je dobré rozdeliť podľa farieb – bielu bielizeň zvlášť, farebnú zvlášť a tmavú zvlášť. Ďalej sa hodí oddeliť jemné materiály (napr. hodváb, vlna) od bežných, ako je bavlna alebo syntetika, a prať veľmi špinavé veci oddelene, aby neznečistili ostatných.

Aký prací prostriedok použiť?

Na bielu bielizeň je vhodný prací prášok, pretože lepšie odstraňuje škvrny. Pre farebnú bielizeň je vhodnejší gél alebo kapsule, ktoré sú šetrnejšie k farbám. Ak máte citlivú pokožku alebo periete detské oblečenie, použite hypoalergénny prací prostriedok.

Ako zvoliť správnu teplotu prania?

Väčšina bielizne sa dobre perie na 30–40 °C. Bavlnu alebo veľmi znečistenú bielizeň môžete prať na 60 °C. Jemnú bielizeň, ako je vlna alebo hodváb, by ste mali prať maximálne na 30 °C alebo ručne. Vyššie teploty (90 °C) sú vhodné len pre posteľnú bielizeň alebo uteráky.

Ako odstrániť škvrny pred praním?

Na škvrny od vína alebo ovocia pomáha studená voda a predbežné ošetrenie pomocou odstraňovača škvŕn. Mastné škvrny skúste odstrániť trochou jari na riad. Pokiaľ ide o krv, najskôr ju opláchnite studenou vodou a potom použite špeciálny odstraňovač škvŕn.

Môžem prať jemnú bielizeň v práčke?

Áno, ale použite program na jemnú bielizeň a špeciálny prací prostriedok na vlnu alebo hodváb. Jemné veci je tiež dobré prať v pracom sáčku, aby sa nepoškodili. Pokiaľ máte naozaj cenné kúsky, radšej ich perte ručne.

Ako predchádzať vyblednutiu farieb?

Aby farby zostali jasné, perte farebnú bielizeň naruby a nepoužívajte príliš vysoké teploty. Pridaním octu do prania môžete farby ešte lepšie uchrániť pred vyblednutím. A tiež sa oplatí použiť pracie prostriedky určené na farebnú bielizeň.

Ako správne používať aviváž?

Aviváž pridávajte vždy do špeciálnej priehradky v práčke. Pozor, nepoužívajte ju na športové alebo funkčné oblečenie, pretože môže ovplyvniť jeho priedušnosť. Na uteráky ju tiež nedávajte veľa, aby nestratili savosť.

Ako zvoliť správne nastavenie práčky?

Ak periete bežné oblečenie, použite program na bavlnu alebo mixovanú bielizeň. Na jemné tkaniny zvoľte program pre jemnú bielizeň. Pri väčšom znečistení zvoľte dlhšie pranie s predpierkou. Otáčky nastavte podľa tkaniny – jemné veci potrebujú nižšie otáčky (400–600), bavlna alebo uteráky zvládnu vyššie (1 000–1 200).

Ako zabrániť zrazeniu alebo natiahnutiu oblečenia pri praní?

Jemnú bielizeň a vlnu perte pri nízkych teplotách a nastavte program s nižšími otáčkami. Na veci, ktoré sa ľahko zrážajú alebo deformujú, nepoužívajte sušičku bielizne. Bielizeň ako svetre sušte rozložené naplocho.

Ako sa starať o práčku a udržiavať ju čistú?

Práčku je dobré raz za mesiac pustiť naprázdno s troškou octu alebo špeciálneho čističa na 90 ° C, aby sa odstránili usadeniny a zápach. Ďalej pravidelne čistite filter a tesnenie pri dvierkach, kde sa môžu usadzovať nečistoty a vlhkosť.

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový špecialista